Europarlament odobrio još 47,5 milijardi eura pomoći regijama u koronakrizi

16.12.2020. 13:41 / Izvor: HINA
Europarlament odobrio još 47,5 milijardi eura pomoći regijama u koronakrizi

Europski parlament odobrio je u utorak inicijativu REACT-EU, paket vrijedan 47,5 milijardi eura za ublažavanje neposrednih učinaka koronakrize u europskim regijama, objavio je Europski parlament

Europski parlament odobrio je u utorak inicijativu REACT-EU, paket vrijedan 47,5 milijardi eura za ublažavanje neposrednih učinaka koronakrize u europskim regijama, objavio je Europski parlament.

Pomoć u sklopu inicijative REACT-EU (Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja) bit će dostupna u okviru strukturnih fondova EU-a.

Veći dio, odnosno 37,5 milijardi eura, odobren je za 2021., a preostalih 10 milijardi eura za 2022. godinu. Operacije obuhvaćene paketom REACT-EU bit će prihvatljive za retroaktivno financiranje, pri čemu je početni datum 1. veljače 2020. Sredstva se mogu utrošiti do kraja 2023. godine.

Države članice moći će dio tog novca dodijeliti Europskom socijalnom fondu, Fondu europske pomoći za najpotrebitije, Inicijativi za zapošljavanje mladih te prekograničnim programima (Interreg). Ulaganja će biti usmjerena na sektore koji su pretrpjeli najveće gospodarske posljedice pandemije.

U okviru REACT-EU nastavit će se i proširiti mjere za odgovor na krizu i oporavak od krize provedene u okviru dvaju paketa investicijskih inicijativa kao odgovora na koronavirus (CRII i CRII+), čime će se osigurati neometan gospodarski i socijalni oporavak u kontekstu pandemije koronavirusa. Sredstva za REACT-EU osigurat će se iz Europskog instrumenta za oporavak pod nazivom Next Generation EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU