EU / EKONOMIJA

Europska komisija: Nezapamćeno talijansko kršenje propisa eurozone

Budžet Italije za 2019. sporan jer se oslanja na veliko povećanje deficita, a dugovanja Italije su među najvišim na svijetu.

19.10.2018. 09:48 / Izvor: Al-Jazeera Balkans

Budžet Italije za 2019. sporan jer se oslanja na veliko povećanje deficita, a dugovanja Italije su među najvišim na svijetu.

Europska komisija je u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno" kršenje propise eurozone za sastavljanja proračuna.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici planirano odstupanje od ciljeva reguliranja duga i deficita označio je kao "nezapamćeno u povijesti Sporazuma o stabilnosti i rastu".

Sporazum predstavlja pravilnik za sastavljanje proračuna u eurozoni.

Dugovanja čine 130 posto BDP-a

Proračun Italije za 2019. prijeporan je iz razloga što se oslanja na veliko povećanje deficita, unatoč činjenici da su dugovanja Italije među najvišim na svijetu, čineći 130 posto BDP-a. 

Talijanska vlada planira za iduću godinu deficit u visini od 2,4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od tri posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1,8 posto.

Proračun za 2019. potiče ulaganja u socijalnu zaštitu, smanjuje dob za mirovinu te povećava trošenje koje povećava deficit.

Vladajuća koalicija je rekla kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član eurozone.

Premijer Giuseppe Conte kazao je da kriticizam EU-a "ne bi trebao zabrinjavati" Talijane te da su spremni braniti "dobro zamišljeni, dobro strukturirani i ostvarivi proračun".

Conte je rekao kako odstupanje talijanskog  proračuna od fiskalnih ciljeva EU-a "nije veliko".

Conte se nada izbjeći srozavanje rejtinga

Poručio je da njegova Vlada razgovara s agencijama za rejting te kako se nada da se srozavanje talijanskog duga može izbjeći tijekom analize financija zemlje koju će provoditi agencije Moody i Standard&Poor.

Moscovici traži od talijanskog ministra gospodarstva Giovannija Tria da odgovori na pismo do 22. listopada, dok je 31. listopada krajnji rok do kada će Komisija dati konačnu procjenu proračuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU