EU / POLITIKA

Europska komisija zabrinuta stanjem vladavine prava u Sloveniji

Europska komisija (EK) je u utorak izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji.

21.07.2021. 07:50 / Izvor: Agencije

Europska komisija (EK) je u utorak izrazila zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsjeda EU-om, a domaća opozicija tvrdi da se stanje na tom području pod vladom premijera Janeza Janše pogoršalo.

 U izvješću o vladavini prava u Europskoj uniji ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužitelja u novoosnovano Europsko javno tužiteljstvo, miješanje u rad nezavisnih medija i prestanak financiranja Slovenske tiskovne agencije STA.

Izvršno tijelo EU-a kaže da su zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podsjeća da je na sve slabiji financijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarondih udruga, prenosi Hina. 

Potpredsjednica EK Vera Jourova, zadužena  za europske vrijednosti i i transparentnost kazala je u utorak u Bruxellesu da EK očekuje da vlada osigura stabilno financiranje STA i da novinari nesmetano rade.

Povjerenik EK-a za krizne situacije i civilnu zaštitu, Slovenac Janez Lenarčić rekao je da vlada ne bi smjela uvjetovati financiranje tiskovne agencije svojim utjecajem na uredničku politiku.

Oporbeni socijaldemokrati priopćili su da je izvješće potvrdilo kako se situacija pogoršava i da je za to odgovorna Janšina vlada na što su već dugo upozoravali.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će izvješće dobro proučiti i da će Slovenija kao predsjedateljica Vijeća EU-a aktivno sudjelovati u daljnjoj raspravi o onome što se u njemu iznosi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU