EU / REGIJA

Europski novac hrvatskim ribarima za napuštanje posla

U drugoj polovici godine Bruxelles će hrvatskim ribarima ponuditi tzv. scraping - mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku povlasticu.

12.05.2014. 13:33 / Izvor: HRT

U drugoj polovici godine Bruxelles će hrvatskim ribarima ponuditi tzv. scraping -  mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku povlasticu, piše HRT.

To je dugogodišnja praksa u Europskoj uniji, gdje kroz smanjivanje nacionalnih ribarskih flota pokušavaju očuvati ugroženi riblji fond. Za dio naših ribara to je početak kraja ribolovne flote i tradicije. Oni drugi pak, koji su zbog sve težeg poslovanja zainteresirani, pitaju se kako će se program provoditi.

U Hrvatskoj bi se trebao početi provoditi čim uprava za ribarstvo izradi sve pravilnike. Prve natječaje za otkup brodova mjerodavni najavljuju za kraj godine, a dotad će jasno utvrditi kriterije.

Drastičnog smanjenja ribarske flote neće biti jer sredstva su ograničena. No i nekoliko ribarskih brodova manje izlovljenom Jadranu puno će značiti.

(Foto: westerninnbillings.com)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU