Evropa najviše reciklira papir

02.09.2013. 08:58 / Izvor: EurActiv.rs
Evropa najviše reciklira papir

Evropa, kako su pokazala najnovija istraživanja, reciklira više od 70% papira i kartona pa su to materijali koji se najviše recikliraju na kontinentu.

Evropa, kako su pokazala najnovija istraživanja, reciklira više od 70% papira i kartona pa su to materijali koji se najviše recikliraju na kontinentu. Međutim, druge vrste otpada zatrpavaju deponije i postrojenja za spaljivanje. Više od 70% papira reciklira 13 evropskih zemalja a istovremeno se smanjuje broj onih koje recikliraju manje od 60% stare hartije. U EU 60% ukupnog otpada završi na deponijama ili se spaljuje, što je izuzetno loše po čovjekovu okolinu.

Evropski savjet za reciklažu papira (ERPC) objavio je da je reciklaža papira povećana u posljednjih 20 godina za oko 30% i u 2012. godini je prerađeno 71,7% stare hartije.

Izveštaj Savjeta pokazao je i da su se u 2012. godini papirna vlakna u Evropi u prosjeku ponovo koristila tri i po puta prema 2,4 puta u ostalom dijelu svijeta.

Potrošnja papira u Evropskoj uniji smanjena je za 13% u poređenju sa nivoom iz 1998. godine dok je količina recikliranog papira povećana jedan i po put, što se u Savjetu ocjenjuje kao "značajno postignuće". Komentarišući rezultate istraživanja, sekretar Savjeta Jori Ringman-Bek rekao je da su godinama ulagani veliki napori da se građanima, kancelarijskim radnicima i porodicama pojednostavi prikupljanje papira za reciklažu.

"Podaci iz izveštaja dokazuju da je reciklaža papira jedna prava 'made in Europe' industrija. I, u skladu sa politikama EU, treba osigurati da to i ostane", istakao je Ringman-Bek, piše Euractiv.rs.

Foto: constructionweekonline.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU