Evropska komisija predlaže novi sistem povlaštenog pristupa svom tržištu

26.09.2021. 09:18 / Izvor: seebiz.eu
Evropska komisija predlaže novi sistem povlaštenog pristupa svom tržištu

Prema postojećoj uredbi EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika.

Europska komisija je tokom prošle sedmice predložila novi Opći sistem povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.

OSP je jednostrani trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode koji se u EU uvoze iz ugroženih zemalja s niskim dohotkom, čime se podupire iskorjenjivanje siromaštva, održivi razvoj i njihova integracija u globalno gospodarstvo.

Prema prijedlogu EK, novi EU-ov OSP bio bi više usredotočen na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom.

Cilj je pritom poticati održivi gospodarski rast u zemljama s niskim dohotkom i stvoriti nove mogućnosti za djelovanje u pitanjima okoliša i dobrog upravljanja.

Postojeća Uredba o OSP-u prestaje se primjenjivati 31. decembra 2023. a nova bi se, nakon što je potvrdi Vijeće i Europski parlament, počela primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

EU omogućava povlašteni trgovinski pristup za 67 zemalja u razvoju od kojih ne traži nikakav reciprocitet.

Za najsiromašnije zemlje povlašteni pristup znači mogućnost da izvoze u EU bez carina i bez kvota sve proizvode osim oružja.

Prema postojećoj uredbi EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika.

Prema novom prijedlogu, pristup tržištu moći će izgubiti i one zemlje koje krše ekološke standarde i konvencije o dobrom upravljanju.

Razlog za uskraćivanje povlaštenog pristupa može biti i prisilni rad ili rad djece.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU