EU / POLITIKA

Evropska komisija: Produžiti zabranu ulaska u EU do 15. maja

Komisija je sada zatražila da se produži period zabrane, kako bi se osiguralo da sve mjere preduzete protiv pandemije izvrše maksimalan uticaj.

09.04.2020. 09:44 / Izvor: Agencije

Evropska komisija predložila je da do 15. maja bude produžena zabrana ulaska u Evropsku uniju državljanima zemalja koje nisu članice bloka, uvedena zbog pandemije virusa korona.

Članice EU usvojile su 17. marta zabranu u trajanju od 30 dana, a od tada u zemlje bloka mogu da putuju samo zdravstveni radnici i istraživači.

Komisija je sada zatražila da se produži period zabrane, kako bi se osiguralo da sve mjere preduzete protiv pandemije izvrše maksimalan uticaj.

Tehnički, države članice EU su te koje treba da koordinišu mjere i uvedu zabranu putovanja, jer Unija nije pravno kompetentna da sprovodi takve mjere.

Iz Evropske komisije naglašavaju da mjere zabrane putovanja mogu biti efikasne samo ukoliko ih se pridržavaju sve države članice EU.

Za produžetak zabrane potrebna je koordinacija ukupno 30 zemalja, uključujući članice EU koje se još nisu pridružile Šengenskoj zoni – Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Kipar – i zemlje koje nisu članice EU, a koje su dio zone bez graničnih prelaza – Norveška, Lihtenštajn, Švajcarska i Island.

Odluka o produžavanju očekuje se u sljedećih nekoliko sedmica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU