Evropska unija čeka korak iz BiH: Odluka o kandidaturi u junu?

14.05.2020. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Evropska unija čeka korak iz BiH: Odluka o kandidaturi u junu?

Faris Kočan, istraživač na Univerzitetu u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da od EU očekuje više fokusa na pitanja izgradnje civilnog društva.

Ukoliko BiH u narednih mjesec dana putem ad hok radne grupe Predsjedništva BiH, koja je formirana krajem aprila, demonstrira napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta izraženih u Mišljenju Evropske komisije iz maja prošle godine, mogla bi nadoknaditi barem dio izgubljenog vremena.

Naime, kako je rečeno "Nezavisnim" u Briselu, narednog mjeseca će uz izvještaje o napretku biti predstavljeni sljedeći koraci u procesu proširenja na osnovu novousvojene metodologije. S obzirom na to da je iz geopolitičkih razloga EU odlučna da region zapadnog Balkana stavi u potpunosti u zonu svog uticaja, ostvareni napredak u pravnim i političkim reformama mogao bi poslužiti kao osnova da se ubrza proces dobijanja kandidature za članstvo.

U Evropskoj službi za spoljne poslove nam je juče samo kratko potvrđeno da se na novom paketu radi i da će javnost uskoro biti upoznata s njegovim sadržajem.

Nezvanično nam je takođe rečeno da bi formiranje ove grupe pri Predsjedništvu BiH moglo biti spomenuto kao osnova da se od Evropskog savjeta zatraži pozitivna odluka o kandidaturi.

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, prošle sedmice u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao je da se prati implementacija mjera koje bi u narednom periodu trebalo da preduzme Predsjedništvo BiH.

Kao pozitivni znakovi biće pomenuto ukidanje smrtne kazne u RS, održavanje "parade ponosa" kao znak da BiH napreduje u poštovanju ljudskih prava, a biće posvećena pažnja i rješavanju pitanja održavanju izbora u Mostaru.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je na zagrebačkom samitu EU - zapadni Balkan obećao da će u narednom periodu BiH predstaviti reformski paket kao dio realizacije evropskih prioriteta, ali bez konkretnih ciljeva i rokova.

Od Direkcije za evropske integracije BiH smo zatražili informaciju šta je urađeno od početka godine do danas na realizaciji evropskih reformi. Rečeno nam je da je u pripremi Akcioni plan za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja, kao i metodologija izrade Programa integriranja BiH.

"Odlukom Ustavnog suda BiH ukinuta je odredba Ustava RS koja se odnosila na smrtnu kaznu, a pripremljen je i tekst izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Takođe, i kroz mjere iz Akcionog plana za realizaciju 115 kratkoročnih prioriteta iz analitičkog izvještaja adresiraju se određeni prioriteti iz Mišljenja. Vijeće ministara BiH usvojilo je novu Strategiju integriranog upravljanja granicom u BiH i prateći akcioni plan, novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, što su samo neki primjeri", naglašeno nam je.

Što se tiče narednih koraka, istakli su da su u pripremi novi zakon o VSTV-u, zakon o sudovima u BiH, usvajanje strategije za reformu javne uprave na nivou RS i druge mjere. 

Faris Kočan, istraživač na Univerzitetu u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da od EU očekuje više fokusa na pitanja izgradnje civilnog društva, zaštite nezavisnosti medija, podrške malim i srednjim preduzećima, umjesto što se fokus stavlja na pitanja izgradnje institucionalnih kapaciteta.

"Moje je mišljenje da tek kad postoji jako civilno društvo i nezavisni mediji može se istinski nešto uraditi na pitanjima stvaranja institucionalnih kapaciteta. Mislim da bi finansijski planovi prema regionu trebalo da budu usmjereni na ovaj način", smatra on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU