EU / POLITIKA

Evropska unija čeka korak iz BiH: Odluka o kandidaturi u junu?

Faris Kočan, istraživač na Univerzitetu u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da od EU očekuje više fokusa na pitanja izgradnje civilnog društva.

14.05.2020. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine

Ukoliko BiH u narednih mjesec dana putem ad hok radne grupe Predsjedništva BiH, koja je formirana krajem aprila, demonstrira napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta izraženih u Mišljenju Evropske komisije iz maja prošle godine, mogla bi nadoknaditi barem dio izgubljenog vremena.

Naime, kako je rečeno "Nezavisnim" u Briselu, narednog mjeseca će uz izvještaje o napretku biti predstavljeni sljedeći koraci u procesu proširenja na osnovu novousvojene metodologije. S obzirom na to da je iz geopolitičkih razloga EU odlučna da region zapadnog Balkana stavi u potpunosti u zonu svog uticaja, ostvareni napredak u pravnim i političkim reformama mogao bi poslužiti kao osnova da se ubrza proces dobijanja kandidature za članstvo.

U Evropskoj službi za spoljne poslove nam je juče samo kratko potvrđeno da se na novom paketu radi i da će javnost uskoro biti upoznata s njegovim sadržajem.

Nezvanično nam je takođe rečeno da bi formiranje ove grupe pri Predsjedništvu BiH moglo biti spomenuto kao osnova da se od Evropskog savjeta zatraži pozitivna odluka o kandidaturi.

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, prošle sedmice u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao je da se prati implementacija mjera koje bi u narednom periodu trebalo da preduzme Predsjedništvo BiH.

Kao pozitivni znakovi biće pomenuto ukidanje smrtne kazne u RS, održavanje "parade ponosa" kao znak da BiH napreduje u poštovanju ljudskih prava, a biće posvećena pažnja i rješavanju pitanja održavanju izbora u Mostaru.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je na zagrebačkom samitu EU - zapadni Balkan obećao da će u narednom periodu BiH predstaviti reformski paket kao dio realizacije evropskih prioriteta, ali bez konkretnih ciljeva i rokova.

Od Direkcije za evropske integracije BiH smo zatražili informaciju šta je urađeno od početka godine do danas na realizaciji evropskih reformi. Rečeno nam je da je u pripremi Akcioni plan za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja, kao i metodologija izrade Programa integriranja BiH.

"Odlukom Ustavnog suda BiH ukinuta je odredba Ustava RS koja se odnosila na smrtnu kaznu, a pripremljen je i tekst izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Takođe, i kroz mjere iz Akcionog plana za realizaciju 115 kratkoročnih prioriteta iz analitičkog izvještaja adresiraju se određeni prioriteti iz Mišljenja. Vijeće ministara BiH usvojilo je novu Strategiju integriranog upravljanja granicom u BiH i prateći akcioni plan, novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, što su samo neki primjeri", naglašeno nam je.

Što se tiče narednih koraka, istakli su da su u pripremi novi zakon o VSTV-u, zakon o sudovima u BiH, usvajanje strategije za reformu javne uprave na nivou RS i druge mjere. 

Faris Kočan, istraživač na Univerzitetu u Ljubljani, kaže za "Nezavisne" da od EU očekuje više fokusa na pitanja izgradnje civilnog društva, zaštite nezavisnosti medija, podrške malim i srednjim preduzećima, umjesto što se fokus stavlja na pitanja izgradnje institucionalnih kapaciteta.

"Moje je mišljenje da tek kad postoji jako civilno društvo i nezavisni mediji može se istinski nešto uraditi na pitanjima stvaranja institucionalnih kapaciteta. Mislim da bi finansijski planovi prema regionu trebalo da budu usmjereni na ovaj način", smatra on.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU