EU / EKONOMIJA

Evropska unija planira da prepravi pravila u vezi sa konkurencijom

Nova industrijska strategija dolazi u vrijeme kada se EU bori sa problemima na više frontova.

11.03.2020. 08:20 / Izvor: SRNA

Evropska unija planira da prepravi pravila u vezi sa konkurencijom i da djeluje protiv stranih podsticaja u okviru prepravljanja politike, kako bi se pomoglo evropskim kompanijama da se na globalnom nivou takmiče sa američkim tehnološkim gigantima i rivalima kojima pomaže Kina, saopšteno je iz Evropske komisije.

Nova industrijska strategija dolazi u vrijeme kada se EU bori sa problemima na više frontova.

Pored izlaska Velike Britanije iz EU, blok se suočava sa problemima kao što su tenzije u trgovini sa SAD, jačanje konkurentnosti kompanija kojima pomaže Kina, širenje virusa korona i migrantska kriza.

Iz EU je saopšteno da je ovaj put usredsređena na digitalna i pitanja životne sredine, kao i na uklanjanje prepreka na jedinstvenom tržištu, nakon kritika u prethodnih nekoliko godina u vezi sa nedostatkom efikasnih mjera.

"Upravljanje digitalnom i tranzicijom životne sredine, te izbjegavanje sporašnje zavisnosti u novom geopolitičkom kontekstu zahtijeva radikalnu promjenu, koja mora početi sada", izjavio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

U saopštenju Komisije navodi se da će prepravljanje pravila konkurentnosti osigurati da pravila EU služe svrsi ekonomije koja se brzo mijenja, koja ubrzano postaje digiralna i koja mora postati više orjentisana ka zaštiti životne sredine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU