Evropske fabrike se oporavljaju, azijske tonu

01.06.2020. 19:50 / Izvor: Nezavisne novine
Evropske fabrike se oporavljaju, azijske tonu

Očekuje se i da će podaci iz SAD takođe pokazati nastavak pada fabričke aktivnosti prošlog mjeseca.

Evropske fabrike su izgleda prevazišle najgori pad izazvan Covid-19, dok se situacija u azijskim pogoršala u maju, pri čemu su izvoznici u Japanu i Južnoj Koreji zabilježili najoštriji sunovrat aktivnosti u posljednjih 10 godina, prema rezultatima nekoliko istraživanja.

Mada je fabrička aktivnost u Evropi prošlog mjeseca i dalje bila oskudna, menadžeri nabavke kažu da je minimalan nivo na kom je bila u aprilu prošao jer su vlade širom kontinenta počele da ublažavaju restriktivne mjere uvedene s ciljem zaustavljanja širenja smrtonosnog virusa, izvještava Reuters.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u evrozoni, koji izračunava kompanija HIS Markit, oporavio se u maju nakon aprilskog pada na najniži nivo u skoro 22-godišnjoj istoriji tog istraživanja, zabilježivši rast na 39,4 poena sa 33,4 poena prethodnog mjeseca.

Ipak, to je još uvijek daleko ispod granince od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Istovremeno, Velika Britanija je zabilježila u maju dodatni oštar pad proizvodnje, a blagi porast sektorske aktivnosti je uglavnom bio vezan za opremu za zdravstvo i ličnu zaštitu.

Očekuje se i da će podaci iz SAD takođe pokazati nastavak pada fabričke aktivnosti prošlog mjeseca.

Na drugoj strani svijeta, istraživanja o proizvodnoj aktivnosti azijskih preduzeća nagovještavaju odlaganje oporavka neko vrijeme, mada se kineska fabrička aktivnost neočekivano vratila na staze rasta u maju.

Kineski indeks PMI za proizvodni sektor, prema zajedničkom istraživanju kompanija Kaisin i Markit, dostigao je prošlog mjeseca 50,7 poena, najviši nivo od januara, jer je ublažavanje mjera ograničenja kretanja omogućilo da se kompanije vrate na posao i očiste zaostale narudžbine.

Za razliku od Kine, fabrička aktivnost u Japanu je potonula u maju po najvećoj stopi od 2009, a slično je i u Južnoj Koreji, gdje je zabilježen najviši pad u posljednjih više od 10 godina.

Aktivnost fabrika u Indiji snažno se smanjila u maju, tajvanska proizvodnja je takođe nastavila silazni trend, dok su Vijetnam, Malezija i Filipini registrovali oporavak indeksa PMI u odnosu na april, mada su vrijednosti ostale ispod praga od 50 poena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU