EU / POLITIKA

Evropski parlament predlaže ulaganje u prelaz na ekološku privredu

Evropski parlament izglasao je prijedloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti.

16.11.2020. 08:16 / Izvor: HINA

Evropski parlament izglasao je prijedloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti i zatražio postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u privredne aktivnosti kojima se nanosi šteta životnoj sredini.

U neobvezujućoj rezoluciji o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana, koja je donesena sa 471 glasom za, 134 protiv i 83 uzdržana, poslanici su istakli da bi jedan od ciljeva Plana ulaganja trebalo da bude obezbjeđivanje prelaza s neodrživih na održive privredne aktivnosti.

Kako je saopštio Evropski parlament, navodi se da bi zelena tranzicija trebalo da se usmjeri na smanjenje nejednakosti između država članica i jačanje konkurentnosti i da rezultira otvaranjem održivih radnih mjesta.

Parlament je istakao da ulaganja treba da poštuju načelo “ne nanosi bitnu štetu”, koje se primjenjuje i na životnu sredinu i na socijalne ciljeve kao što je smanjivanje razlike u platama među polovima, prenosi Hina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU