Evropski parlament predlaže ulaganje u prelaz na ekološku privredu

16.11.2020. 08:16 / Izvor: HINA
Evropski parlament predlaže ulaganje u prelaz na ekološku privredu

Evropski parlament izglasao je prijedloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti.

Evropski parlament izglasao je prijedloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično neutralne privredne aktivnosti i zatražio postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u privredne aktivnosti kojima se nanosi šteta životnoj sredini.

U neobvezujućoj rezoluciji o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana, koja je donesena sa 471 glasom za, 134 protiv i 83 uzdržana, poslanici su istakli da bi jedan od ciljeva Plana ulaganja trebalo da bude obezbjeđivanje prelaza s neodrživih na održive privredne aktivnosti.

Kako je saopštio Evropski parlament, navodi se da bi zelena tranzicija trebalo da se usmjeri na smanjenje nejednakosti između država članica i jačanje konkurentnosti i da rezultira otvaranjem održivih radnih mjesta.

Parlament je istakao da ulaganja treba da poštuju načelo “ne nanosi bitnu štetu”, koje se primjenjuje i na životnu sredinu i na socijalne ciljeve kao što je smanjivanje razlike u platama među polovima, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU