EU / POLITIKA

Evropski parlamentarci odbijaju prihvatiti sporazum o dugoročnom budžetu EU

Evropski parlament mora odobriti budžet EU vrijedan 1,074 triliona eura, koji je usvojen na političkom nivou u utorak.

24.07.2020. 08:20 / Izvor: Agencije

Evropski parlamentarci neće prihvatiti sporazum o dugoročnom budžetu EU, saopćili su u četvrtak, izražavajući bijes rezovima potrošnje.

Evropski parlament mora odobriti budžet EU vrijedan 1,074 triliona eura, koji je usvojen na političkom nivou u utorak.

Sporazum je uslijedio nakon intenzivnih četverodnevnih pregovora među čelnicima EU koji su skoro propali u nekoliko navrata.

Iako je, međutim, većina čelnika pozdravila finansijski paket kao "istorijski", poslanici iz svih političkih grupa u parlamentu danas su ostali kritični.

"Mi trenutno još nismo spremni da progutamo gorku pilulu na koju mislite", izjavio je predsjednik Evropske narodne stranke Manfred Weber, koristeći termin koji je pominjala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Weber je kazao da prijedlog dugoročnog budžeta EU predviđa dramatične rezove u zdravstvenom sektoru, naprimjer, za koje tvrdi da su "nevjerovatni" u vrijeme pandemije koronavirusa.

Ostali rezovi uključuju polja inovacija i odbrane, saopćio je čelnik najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Finansijskom paketu također je potrebna jasna definicija o tome kako je vladavina zakona povezana s potrošnjom novca, tvrdi čelnik grupe desnog centra.

Tokom proteklih nekoliko dana čelnici EU davali su upadljivo različita tumačenja te teme – dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron tvrdio da je budžet učinio potrošnju ovisnom o vladavini zakona, njegov mađarski kolega Viktor Orban kazao je da nikakva takva veza nije uspostavljena.

Garcia Perez iz Socijaldemokrata – druge po veličini političke frakcije u parlamentu – izjavila je da njena grupa "neće prihvatiti" predviđene rezove u programima okrenutim budućnosti.

Čelnici ostalih političkih grupa također su izrazili kritike prema teško dogovorenom budžetu EU, prenosi dpa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU