Zelena oaza kao model oživljavanja devastirane Posavine

02.03.2013. 10:11 / Izvor: Večernji List
Zelena oaza kao model oživljavanja devastirane Posavine

HKD "Napredak" Sarajevo i Zaklada Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga s bh. strane i Srednja škola "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod sa strane RH, partneri su toga dvogodišnjeg projekta koji je predstavljen u Garevcu.

Projekt prekogranične suradnje potpore malom i srednjem gospodarstvu za pokretanje razvoja poljoprivrede vrijedan više od milijun KM povezat će BiH i RH kroz projekt imena “Zelena oaza (Green Oasis)”. HKD “Napredak“ Sarajevo i Zaklada Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga s bh. strane i Srednja škola “Matija Antun Reljković” Slavonski Brod sa strane RH, partneri su toga dvogodišnjeg projekta koji je predstavljen u Garevcu. Projekt će se provoditi sredstvima Europske unije IPA programa.

"Projekt potiče nadu da bi “Zelena oaza“ mogla biti model oživljavanja devastirane Posavine", rečeno je tijekom prezentacije projekta u Garevcu koja se odvijala u dvorani Otvorene kuće u Garevcu. Odziv na prezentaciju je nadmašio sva očekivanja što je potvrdilo zainteresiranost poljoprivrednika, gospodarstvenika, povratnika, ali i nezaposlenih koji u edukaciji vide usmjerenje prema oblasti kojom bi se eventualno mogli baviti. Među brojnim gostima bili su i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Tošić, zastupnik u Saboru RH Ivo Jelušić, dopredsjednik Odbora za Hrvate izvan RH, Zdravko Beljo, predstavnik federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe.

Projekt “Green Oasis (Zelena oaza)” – povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u poljoprivrednoj proizvodnji u pograničnom području Posavine, financirat će se s 85% sredstava EU u okviru programa IPA prekogranična suradnja RH – BiH. Projekt je otvoren svim zainteresiranim postojećim i potencijalnim poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim gospodarstvima, zadrugama, učenicima i studentima, ženama, nezaposlenima, stručnjacima i volonterima, objašnjavaju u projektnih timovima projekta. - Želimo zajedničkim nastojanjem i konkretnim projektima doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju prekograničnog područja, posebno područja bosanske Posavine.

"Ovo je projekt u funkciji suživota jer su uključena sva tri naroda, a upravo je to značajno za ovu zemlju", kazao je prof. dr. Franjo Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU