Gdje je novac? BiH od EU za najpogođenije biznise dobila 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava

EU / FONDOVI

Gdje je novac? BiH od EU za najpogođenije biznise dobila 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava

Riječ je o bespovratnim sredstvima koje su osigurale zemlje članice, Evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

04.02.2021. 09:25 / Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prema podacima Evropske komisije, za oporavak od pandemije zemlje Zapadnog Balkana su od EU dobile 374 miliona eura i to za pomoć najpogođenijim biznisima. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje su osigurale zemlje članice, Evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pokazali su podaci koje je prikupio Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Na prvom mjestu nalazi se Srbija - 78,5 miliona eura, na drugom mjestu je Bosna i Hercegovina koja je dobila 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava. 

Treće mjesto zauzelo je Kosovo (63 miliona eura), četvrto Sjeverna Makedonija (63 miliona eura), na petom mjestu je  Crna Gora sa 50 miliona eura te na zadnjem Albanija sa 46,5 miliona eura pomoći.

Pitanje je u šta su uložena ova sredstva, ako uzmemo u obzir da BiH nije ništa posebno učinila kako bi oporavila ekonomiju i pomogla privrednike. 

Osim toga, EU je slala i pomoć za nabavku medicinske opreme u vrijedsnoti od 38 miliona eura. 

Foto: Grafika/Radio Slobodna Evropa 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU