Projekt WELLFOOD: Cilj promovisanje prehrambenih inovacija

19.09.2013. 12:29 / Izvor: eKapija.ba
Projekt WELLFOOD: Cilj promovisanje prehrambenih inovacija

IPA projekt prekogranične saradnje WELLFOOD ima za cilj jačanje inovacionih mogućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora te podsticanje međusobne saradnje između preduzeća.

Projekt prekogranične saradnje WELLFOOD "Promoting Food Innovation for Wellness in the Adriatic" (Promovisanje prehrambenih inovacija, wellness u jadranskom području) ima za cilj jačanje inovacionih mogućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, podsticanje međusobne saradnje između preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, razvoj istraživačko-tehnoloških centara, te razvoj svijesti potrošača o zdravoj hrani,  kao osnove za teritorijalni razvoj i integraciju u Jadranskom regionu.

Projekt je počeo oktobra 2012. godine i trajaće do kraja maja 2015. godine, a realizuje se u sklopu IPA Adriatic programa prekogranične saradnje. 

''Trenutne aktivnosti vezane za projekat odnose se na informisanje šire javnosti o samom projektu, a cilj je da se osigura što veća mreža zainteresovanih lica koja bi mogla dati veliki doprinos uspjehu samog  projekta. Predstojeći period će se iskoristiti za prikupljanje informacija o konkurentskim mogućnostima regiona u oblasi poljoprivredno-prehrambenog sektora", kaže menadžer ovog projekta Medina Garić iz organizacije LIR Evolucija koja je jedan od partnera u ovom projektu.

 Vodeći partner projekta je Pokrajina Forli, Cesena (Italija), a ostali partneri su: Privredna komora Macerata (Italija), Regija Marche-Odsjek za poljoprivredu, šumarstvo i ribolov (Italija), Univerzitet Primorska, naučno istraživački centar Kopar (Slovenija), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Ekonomska komora Crne Gore (Crna Gora), Regionalna privredna komora Užice (Srbija), Innopolis (Grčka), Poljoprivredni univerzitet Tirana (Albanija).

Saradnici na WELLFOOD projektu su: Razvojna agencija Istočne-Holandije (Holandija) i Forum jadransko-jonske privredne komore (Italija).  Ukupna vrijednost projekta je oko 2 miliona eura. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU