Iz IPA programa za rekonstrukciju objekta Radio Srpca 147 hiljada KM

07.10.2013. 12:16 / Izvor: eKapija.ba
Iz IPA programa za rekonstrukciju objekta Radio Srpca 147 hiljada KM

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, odbornici su jednoglasno usvojili sporazum o sufinansiranju koji predviđa finansijsko učešće Opštine u iznosu od 67.355 maraka dok će Evropska Unija za ovu investiciju izdvojiti oko 80 hiljada KM.

Zgrada u kojoj je smješten Radio Srbac biće rekonstruisana u okviru programa IPA Adriatic Evropske unije u kojeg se uključila Opština Srbac. Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, odbornici su jednoglasno usvojili sporazum o sufinansiranju koji predviđa finansijsko učešće Opštine u iznosu od 67.355 maraka dok će Evropska Unija za ovu investiciju izdvojiti oko 80 hiljada maraka.

Radi se o projektu LEGEND – Nisko-entalpijski geotermalni energetski demonstracioni sistemi za eneregetski efikasne zgrade u Jadranskom području. Njegova namjena je da se uredi jedan javni objekat u smislu poboljšanja energetske efikasnosti, odnosno uštede energije za grijanje i hlađenje.

„To znači da će biti izgrađena toplotna pumpa koja će zimi grijati a ljeti hladiti ovaj objekat po najsavremenijim svjetskim standardima. Objekat će dobiti nova vrata, prozore, saniraćemo prostorije i rekonstruisati pod i krov zgrade. Biće to zaista jedan reprezentativan objekat u centru grada“, kaže načelnik opštine Drago Ćirić.

On dodaje da su radnici ove medijske kuće godinama imali problema sa prokišnjavanjem krova koji je ugrožavao tehniku i redovno odvijanje programa.

„Više puta su se obraćali za pomoć i meni ali i prethodnim načelnicima, i vjerujem da ćemo konačno riješiti njihov problem“, kaže načelnik Ćirić.

On ističe da postoji mogućnost da se izvrši i prekrivanje krova nekadašnjeg Sokolskog doma, ukoliko ostane viška sredstava.

„Imamo u planu da rekonstruišemo ovaj objekat i u njega smjestimo neke ustanove kulture. Bilo bi dobro da saniramo krov a onda iduće godine kada skupimo sredstva, uredimo kompletan objekat“, kaže načelnik Ćirić.

Na skupštinskom zasjedanju, odbornik Svetomir Kljajčin je pohvalio ovaj projekat, jer njegova privatna firma već neko vrijeme koristi sličnu toplotnu pumpu koja se pokazala efikasnom, jer stvara uštedu energije do četiri puta.

„Ovo je primjer kako bismo u budućnosti trebali graditi objekte u Srpcu“, istakao je Kljajčin.

Za realizaciju sličnih projekata na području bivše Jugoslavije biće izdvojeno oko 3 miliona evra, od čega će na području BiH i Republike Srpske biti utrošeno 229.590 evra. Ovaj program se provodi uz podršku banjalučkog udruženja „LIR Evolucija“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU