Evropska komisija pomaže energetsku učinkovitost zgrada

20.11.2014. 17:02 / Izvor: europski-fondovi.eu
Evropska komisija pomaže energetsku učinkovitost zgrada

Fokus projekata bi trebao biti na rješenjima koja se tiču kvalitete zraka i udobnosti, dizajna prilagođenog lokalnoj klimi i mjestu, izgradnje sustava za upravljanje energijom, učinkovitosti grijanja, ventilacije i klimatizacije.

U okviru programa Horizon objavljen je natječaj za energetsku učinkovitost - Dizajn zgrada za nove visoko energetske učinkovite zgrade.

U projektu kako je navedeno na stranici europski-fondovi.eu mogu učestvovati: zemlje EU28, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Island, Lihtenštajn, Makedonija, Norveška, Srbija I Turska.

Budžet za ovaj program iznosi 17.000.000,00 eura.

Fokus projekata bi trebao biti na rješenjima koja se tiču kvalitete zraka i udobnosti, dizajna prilagođenog lokalnoj klimi i mjestu, izgradnje sustava za upravljanje energijom, učinkovitosti grijanja, ventilacije i klimatizacije te pohranu obnovljivih izvora energije na licu mjesta ili u neposrednoj blizini zgrade. Projekti bi također trebali nuditi rješenja za automatsko i ekonomično održavanje ugrađene opreme, kao i procijeniti razliku između predviđene i stvarne energetske učinkovitosti. Također, projekti bi trebali biti usmjereni na dizajn metoda za stvaranje obnovljivih izvora energije u novim zgradama koji uključuju toplinske pumpe, integrirane fotonaponske sustave kao i druge sustave kojima bi se omogućila jeftinija izgradnja "zgrada nulte energije".

Na natječaj se mogu prijaviti projekti podneseni od strane minimalno tri pravna tijela, pod uvjetom da je svaki od njih pravno oformljen u različitoj državi članici Europske unije ili pridruženoj zemlji.

Realizacijom projekata ovog tipa očekuje se značajno povećanje udjela "zgrada nulte energije" s ciljem zauzimanja stopostotnog udjela do kraja 2020. godine. Očekuje se i smanjenje troškova za 15% u odnosu na postojeću situaciju, uz dodatne pogodnosti u smislu smanjenja potrošnje energije.

Natječaj je otvoren do 04.02.2015. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU