Danskoj, Poljskoj i Austriji preko 21 milijarde eura za ruralni razvoj

19.12.2014. 14:29 / Izvor: eKapija.ba
Danskoj, Poljskoj i Austriji preko 21 milijarde eura za ruralni razvoj

Europska komisija je odobrila prva tri od 118 programa za ruralni razvoj i to za Dansku, Poljsku i Austriju. Ove tri zemlje su dobile iznos od preko 21 milijarde eura (Poljska 13,5 milijardi, Austrija 7,7 milijardi, a Danska 680 milijuna eura).

Europska komisija je odobrila prva tri od 118 programa za ruralni razvoj i to za Dansku, Poljsku i Austriju. Cilj ovog programa je pojačati konkurentonost EU poljoprivrednog sektora, brigu za prirodu i klimu, te jačanje u ekonomsko i društvenog tkiva ruralnih zajednica u razdoblju do 2020. godine. Ove tri zemlje su dobile iznos od preko 21 milijarde eura (Poljska 13,5 milijardi, Austrija 7,7 milijardi, a Danska 680 milijuna eura).

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan kazao je da je ovo oko 22 posto od 95.6 miljardi eura sredstava za ovu oblast za razdoblje od 2014. do 2020. koje će biti plasirane kroz Europski fond za poljoprivredu i razvoj (EAFRD) koji ćeprivući dodatna nacionalna, regionalna i privatna sredstva.

''Jedna o najjačih strana ruralnog razvoja je taj da imamo šest glavnih prioriteta, ali je dao svake zemlje članice ili regije da razviju programe koje odgovaraju njihovim trenutnim situacijama'', kazao je povjerenik Hogan.

Jasno je naveo je da poljoprivreda nije više o primarnoj proizvodnji. U Poljskoj će više od 22.000 radnih mjesta će biti kreirano kroz investicije u ruralni razvoj. Poljoprivredni razvoj utječe na sve aspekte društva, rekao je, a koristi osjeća sve više ljudi i to ne samo onih na selu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU