Hrvatskim poduzetnicima u 2015. godini dostupno 730 milijuna eura

26.01.2015. 13:53 / Izvor: Poslovni dnevnik
Hrvatskim poduzetnicima u 2015. godini dostupno 730 milijuna eura

Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske predstavilo natječaje za sredstva iz EU fondova za poduzetnike u 2015. godini.

Ministarstvo poduzetništva i obrta  Republike Hrvatske predstavilo je natječaje za sredstva iz EU fondova za poduzetnike u 2015. godini. Predstavljanje je održano u sklopu regionalne informativne kampanje projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II“.

Otvarajući konferenciju Ivan Biljan, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića, naglasio je kako Grad Gospić kao partner sudjeluje u svim projektima ministarstava i na taj se način bori za otvaranje svakog novog radnog mjesta. Pozvao je sve poduzetnike da se aktivno uključe u korištenje EU sredstava, te ukazao kako im gradske službe na tom putu stoje na raspolaganju.

Predstavljajući natječaje za EU sredstva, Barbara Klemar iz Uprave za EU projekte pri ministra poduzetništva i obrta je izjavila: "Hrvatskim poduzetnicima u 2015. godini dostupno je ukupno 730 milijuna eura od čega već u prvoj polovici godine 500 milijuna eura. Sredstva su dostupna za izgradnju i opremanje novih proizvodnih kapaciteta, savjetovanje, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje. Prvi natječaji se očekuju do kraja veljače i bit će otvoreni do iskorištenosti sredstava".

Pozvala je također poduzetnike da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu natječaja, koja je otvorena do 22. siječnja i na taj način utječu na  njegovu konačnu verziju. 

Do sada je izrađeno 12 tematskih mini vodiča za poduzetnike, koji donose najaktualnije informacije iz područja: zaštite tržišnog natjecanja i državnih potpora, zaštita intelektualnog vlasništva, sigurnosti hrane, normi za industrijske proizvode, poreza na dodanu vrijednost nakon pristupanja Europskoj uniji, javne nabave, sustava upravljanja energijom, upravljanja sustavom kvalitete i rizicima, radnog zakonodavstva, prijenosa poslovanja, zaštite okoliša i zaštite potrošača.

Mini vodiči daju pregled i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu te popis institucija i izvora gdje poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije. Dostupni su putem web stranice projekta www.bizimpact.hrStručnjaci projekta BIZimpact, Marko Šilinger i Hrvoje Renka predstavili su mini vodiče za poduzetnike te elektroničke aplikacije putem kojih poduzetnici mogu sudjelovati u procesu izrade novih ili izmjena postojećih zakona i propisa te iznositi svoje stavove kroz istraživanja. Mini vodiči i elektroničke aplikacije su izrađene u sklopu projekta BIZimpact II.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU