Uspostavljanje SMART INNO platforme- inovacionog centra

06.04.2015. 14:34 / Izvor: eKapija.ba
Uspostavljanje SMART INNO platforme- inovacionog centra

LIR Evolucija, nevladina, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, provodi projekat SMART INNO.

LIR Evolucija, nevladina, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, provodi projekat SMART INNO - Poslovna Mreža i Održivi Inovativni Klaster za povećanje Istraživačke, Razvojne i Inovacione konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Jadranskoj regiji http://www.smartinno.eu/.

Opšti cilj projekta je razvoj sistema poslovnih mreža za nadzor i podsticanje razvojno-inovacionih kapaciteta u MSP-a, povećanje konkurentnosti, podrška održivom razvoju MSP-a kroz upotrebu finansijskih instrumenata i trening šema za povećanje investicionih mogućnosti sa naglaskom na prekograničnoj saradnji u Jadranskoj regiji.

U okviru projekta se planira uspostavljanje SMART INNO platforme-inovacionog centra, koja  će omogućiti umrežavanje i funkcionisati kao online platforma znanja, prikupljajući u jedinstven centar korisne informacije o izvorima sredstava za inovativne projekte start-up firmi/MSP-a, informacije o obukama/treninzima i ljudskim resursima u sektoru inovacija. Centralni dio platforme će se sastojati od mape glavnih stejkholdera jadranske regije u sektoru inovacija.

Uključivanjem u SMART INNO platformu lokalni akteri (posredničke organizacije, savjetnici, mentori, inovativna MSP-a, start-up firme, potencijalni investitori) će postati vidljivi od strane glavnih stejkholdera u sektoru inovacija na području jadranske regije, što omogućava prednosti u smislu povećanja vidljivosti i umrežavanja s najvažnijim akterima jadranskog inovacionog sistema.

SMART INNO - Poslovna Mreža i Održivi Inovativni Klaster za povećanje Istraživačke, Razvojne i Inovacione konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Jadranskoj regiji je naziv projekta koji je zvanično odobren i sufinansiran od strane EU kroz IPA Jadranski Program Prekogranične Saradnje 2007-2013. Na projektu učestvuje 18 partnera iz 8 zemalja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU