Promovisan prvi IPA II pojmovnik u regionu

17.06.2016. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Promovisan prvi IPA II pojmovnik u regionu

Osim štampane verzije i elektronska verzija ove publikacije će biti dostupna na Internet stranici Direkcije.

Direkcija za evropske integracije je u utorak, 14. juna 2016. u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu promovirala IPA II pojmovnik, koji je pripremljen i objavljen uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit)

Prisutnima se u ime Direkcije za evropske integracije obratila Zara Halilović pomoćnica direktora u sektoru za koordinaciju pomoći te naglasila da je proces programiranja finansijske pomoći nezamisliv bez alata poput pojmovnika i dodala da je njegova upotrebna vrijednost posebno bitna za predstavnike svih institucija u BiH. Reinhard Lueke, rukovodilac GIZ-ovog (Deutsche Gesellschaft für Internationale

Zusammenarbeit) Programa podrške institucijama BiH i Melvin Asin šef operacija u Delegaciji EU u BiH su pozdravili pripremu i objavljivanje dokumenta ove vrste i naglasili da se zapravo radi o prvom IPA II pojmovniku u regiji, koji ima svrhu da dodatno pojasni obimno znanje neophodno pri planiranju i korištenju finansijske pomoći EU.

Pomoćnica direktora DEI-a za prevođenje Biljana Ivanović je dodala da se radi o pojmovniku koji na sistematičan i metodološki jednostavan način objašnjava sve pojmove relevantne za instrument predpristupne pomoći EU (IPA II)  i koji sadrži oko 300 termina iz 11 referentnih IPA II dokumenata.

Stručnjak Zvonimir Savić koji je bio angažovan na pripremi ove publikacije je prenio iskustva kolega iz susjedne Hrvatske i napomenuo da se ne smije zaboraviti da je osnovna svrha pojmovnika da olakša rad svima onima koji se susreću sa projektima i da je u Hrvatskoj slična publikacija iz 2008. godine još uvijek na „stolovima“ uposlenika državne uprave te kao takva ima izuzetnu vrijednost u njihovim svakodnevnima aktivnostima.

Osim štampane verzije i elektronska verzija ove publikacije će biti dostupna na Internet stranici Direkcije kao doprinos u sticanju novih znanja o funkcionisanju instrumenta predpristupne pomoći IPA II.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU