Francuska: Brojni protivnici novog Zakona o špijunaži

26.06.2015. 11:25 / Izvor: EurActiv.rs
Francuska: Brojni protivnici novog Zakona o špijunaži

Francuski parlament je 24. juna usvojio novi zakon o špijunaži, kojim će po mišljenju brojnih protivnika omogućiti orvelovsko špijuniranje svega i svakoga.

Francuski parlament je 24. juna usvojio novi zakon o špijunaži, kojim će po mišljenju brojnih protivnika omogućiti orvelovsko špijuniranje svega i svakoga. Posebno veliki prostor bez kontrole otvara se za špijuniranje u inostranstvu, što je i inače siva zona obavještajnih aktivnosti.

 Izvjesnu zabrinutost su već iskazali i OEBS i Savjet Evrope i Evropska komisija, a čak i pobornici novog zakona kao mehanizma za borbu protiv terorizma priznaju da je trenutak nezgodan i da su sa dozom nelagode glasali.

 Naime, samo dan ranije neki francuski mediji objavili su navode Vikiliksa da je američka obavještajna služba prisluškivala sadašnjeg predsjednika Francuske Fransoa Olanda i njegova dva prethodnika.

 Senat je 24. juna uveče usvojio zakon ubjedljivom većinom, uz podršku i desnice i ljevice, ali i uz protivljenje dijela poslanika u skoro svakoj političkoj grupi. Zakon je pripreman od 2014. godine, ali je izrada ubrzana nakon džihadističkih napada u kojima je 7. i 9. jaunuara poginulo 17 osoba u Parizu, prije svega u satiričnom dnevniku Šarli ebdo.

 Tekst novog propisa definiše čitavu lepezu misija obavještajnih službi, od predupređivanja atentata do ekonomske špijunaže, kao i režime odobrenja i kontrole tehnika špijunaže, poput prisluškivanja, kamera, programa za špijunažu i pristupa podacima o telekomunikacionim vezama.

Brojni protivnici, u koje spadaju udruženje za odbranu prava, advokati, mediji i sindikati novinara, kao i stručnjaci za internet i političari iz svih dijelova političkog spektra, ukazuju na opasnost od novog zakona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU