EU

Francuska doživljava tihu revoluciju

05.07.2014. 11:19 / Izvor: Deutsche Welle
Francuska doživljava tihu revoluciju

Po prvi put u francuskoj povijesti jednog bivšeg predsjednika se tretira kao i svakog drugog osumnjičenika. Slučaj Sarkozy pokazuje da se u Francuskoj nešto promijenilo.

Po prvi put u francuskoj povijesti jednog bivšeg predsjednika se tretira kao i svakog drugog osumnjičenika. Slučaj Sarkozy pokazuje da se u Francuskoj nešto promijenilo.

Francuska je još uvijek u stanju šoka: bivši predsjednik države Nicolas Sarkozy priveden je u utorak (1.7.) i satima ispitivan u policijskoj postaji. Uz bivšeg predsjednika su i dva visokopozicionirana suca i i jedan poznati odvjetnik probdjeli noć u policijskoj postaji u gradu Nanterru. I oni se nalaze na listi osumnjičenih u korupcijskoj aferi. Povijesna novina: po prvi put se jedan bivši francuski predsjednik tretira kao i svaki drugi građanin kojem odvjetništvo nešto predbacuje. Doduše i prije su se u Francuskoj vodile istrage protiv bivših političkih moćnika poput bivšeg premijera Alaina Juppéa ili predsjednika Jacquesa Chiraca. No nitko od njih nije morao posjećivati policijsku postaju.

Posebno je znakovit Chiracov slučaj. Nakon 15 godina istrage zbog toga jer je Chirac kao gradonačelnik Pariza zapošljavao fiktivne uposlenike koji su zapravo radili za njegovu stranku, a plaćala ih je gradska uprava, istražni sudac se nije usudio predsjednika pozvati na razgovor nego je sam otišao u njegov ured. Chirac je na kraju osuđen na dvije godine uvjetne zatvorske kazne, ali su čak i tu blagu presudu kritičari okarakterizirali kao "revolucionarnu giljotinu". Za Sarkozyjevog mandata odnos između predsjedničke palače i pravosuđa je bio posebno napet. Sarkozy je često s omalovažavanjem govorio o sudstvu, čak je u nekoliko navrata pokušavao ukinuti položaj neovisnih sudaca. Mnogi komentari smatraju kako se pravosuđe sada osvećuje kritičaru Sarkozyju.

Prijelaz iz aristokracije

Bivši sudac Antoine Garapon ne dijeli takvo mišljenje. On smatra kako je afera Sarkozy dokaz da su francuski političari stigli u modernu demokraciju. "Francuske elite ne smatraju da se moraju držati zakona. Za mnoge je potpuno normalno obmanjivati medije i javnost i kršiti zakone. Francuska se nalazi u prijelaznom razdoblju iz jednog aristokratskog tradicionalnog sustava s elitama čije djelovanje nitko ne kontrolira. Oni nisu naučeni na to da ih progoni sudstvo", smatra Garapon.

Garapon, koji se nalazi na čelu jednog pravnog instituta, se nada da će Francuska slijediti britanski primjer te da će napokon reformirati odnos između politike i pravosuđa. "U Francuskoj su odnosi između politike i sudstva još uvijek nepregledni. Krajnje je vrijeme da Francuska nešto nauči iz svojih skandala i modernizira svoj politički i pravosudni sustav", zaključuje Garapon. Aktualni predsjednik Francois Hollande je obećao da će jamčiti za neovisnost sudstva. No već početkom ove godine, Hollandeova ministrica pravosuđa Christiane Taubira je od državnih odvjetnika zatražila da ju informiraju o svim "osjetljivim slučajevima" ma što god to značilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU