Globalni odgovor: Prikupljene 7,4 milijarde eura za cjepivo protiv koronavirusa

05.05.2020. 08:50 / Izvor: Agencija Anadolija
Globalni odgovor: Prikupljene 7,4 milijarde eura za cjepivo protiv koronavirusa

Riječ je o skupu kojeg je Europska komisija organizirala danas preko videokonferencije u cilju prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priopćila je da je na današnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i cjepiva protiv COVID-19.

"Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Sudionici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv COVID-19", kazala je Von der Leyen, javlja Anadolija.

Ističući kako je pokrenuta neviđena suradnja na globalnom planu, Von der Leyen je izrazila veliku zahvalnost znanstvenicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Riječ je o skupu kojeg je Europska komisija organizirala danas preko videokonferencije u cilju prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Konferencija je organizirana u skladu s apelom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zaključcima summita G-20 od 26. ožujka, a sudionicima se videoporukom obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da cjepivo treba biti vlasništvo cijelog čovječanstva, a da će Turska iznos svoje donacije priopćiti do 23. svibnja.

Sudionicima se obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je također govorio o važnosti napora da buduće cjepivo bude dostupno svima u svijetu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je današnja konferencija trenutak nade u kojem se lideri mogu fokusirati na stvarnu multilateralnu suradnju i mimo pandemije.

Europska unija je obećala milijardu eura, dok je Francuska obećala donaciju od 500 milijuna eura, a Njemačka 525 milijuna eura za potrebe razvoja lijeka i cjepivo za COVID-19.

Među ostalim donatorima su Japan koji je obećao 762 milijuna eura, Kanada 551 milijun , Saudijska Arabija 457 milijuna, Velika Britanija 441 milijun, Švicarska 350 milijuna, Meksiko 274 milijuna i Austrija s 205 milijuna eura.

U sljedećim danima se očekuje povećanje prikupljene sume novca, a konferenciju je podržala većina zemalja svijeta, izuzev SAD-a koji nije sudjelovao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU