EU / POLITIKA

Globalni odgovor: Prikupljene 7,4 milijarde eura za cjepivo protiv koronavirusa

Riječ je o skupu kojeg je Europska komisija organizirala danas preko videokonferencije u cilju prikupljanja 7,5 milijardi eura.

05.05.2020. 08:50 / Izvor: Agencija Anadolija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priopćila je da je na današnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i cjepiva protiv COVID-19.

"Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Sudionici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv COVID-19", kazala je Von der Leyen, javlja Anadolija.

Ističući kako je pokrenuta neviđena suradnja na globalnom planu, Von der Leyen je izrazila veliku zahvalnost znanstvenicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Riječ je o skupu kojeg je Europska komisija organizirala danas preko videokonferencije u cilju prikupljanja 7,5 milijardi eura.

Konferencija je organizirana u skladu s apelom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zaključcima summita G-20 od 26. ožujka, a sudionicima se videoporukom obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je kazao da cjepivo treba biti vlasništvo cijelog čovječanstva, a da će Turska iznos svoje donacije priopćiti do 23. svibnja.

Sudionicima se obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je također govorio o važnosti napora da buduće cjepivo bude dostupno svima u svijetu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je današnja konferencija trenutak nade u kojem se lideri mogu fokusirati na stvarnu multilateralnu suradnju i mimo pandemije.

Europska unija je obećala milijardu eura, dok je Francuska obećala donaciju od 500 milijuna eura, a Njemačka 525 milijuna eura za potrebe razvoja lijeka i cjepivo za COVID-19.

Među ostalim donatorima su Japan koji je obećao 762 milijuna eura, Kanada 551 milijun , Saudijska Arabija 457 milijuna, Velika Britanija 441 milijun, Švicarska 350 milijuna, Meksiko 274 milijuna i Austrija s 205 milijuna eura.

U sljedećim danima se očekuje povećanje prikupljene sume novca, a konferenciju je podržala većina zemalja svijeta, izuzev SAD-a koji nije sudjelovao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU