Grčka ovog ljeta očekuje odličnu turističku sezonu

15.07.2014. 14:15 / Izvor: Deutsche Welle
Grčka ovog ljeta očekuje odličnu turističku sezonu

Grčka ovoga ljeta bilježi novi turistički rekord. Po prvi put se očekuje više od 21 milijun gostiju. A to je porast od deset posto u usporedbi s rekordnom 2013. godinom.

Grčka ovoga ljeta bilježi novi turistički rekord. Vlasnici hotela se vesele – i podižu cijene. Čak i grčka vlada poziva na umjerenost…

Brojke govore sve: 2014. se u Grčkoj po prvi put očekuje više od 21 milijun gostiju. A to je porast od deset posto u usporedbi s rekordnom 2013. godinom. Shodno tomu trebala bi porasti i zarada od turizma – na najmanje 13 milijarda eura, izračunao je Savez grčkih turističkih poduzeća SETE. Izgleda da će turizam i ovoga ljeta biti "pojas za spašavanje" grčkoga gospodarstva.

Ali, neki hotelijeri su uočili priliku za brzu zaradu. U srpnju ove godine su cijene noćenja u hotelima porasle za 13,5 posto u usporedbi s prošlom godinom, izračunao je turistički online-portal Trivago. Predsjednik SETE-a Andreas Andreadis pokušava stvari relativirati: "Hotelske cijene se ravnaju prema ponudi i potražnji. Rast cijena se prosječno kreće prije u jednoznamenkastom području", kaže on u razgovoru za DW.

Naravno, ne može se isključiti da su pojedini hotelijeri na vodećim turističkim destinacijama u Grčkoj, primjerice na Mikonosu ili Santorinu, osjetno podigli cijene. I u glavnom gradu Ateni će još ove godine vjerojatno osjetno porasti cijene, kaže Andreadis. Ali, mora se imati na umu da su tamo prošle godine zbog krize cijene pale do 50 posto, naglašava on.

Na turizam otpada gotovo petina grčkoga društvenoga proizvoda. Prošle je godine zahvaljujući turizmu Grčka po prvi put od 1948. imala pozitivnu gospodarsku bilancu. Zato vladajuća koalicija pod vodstvom konzervativnog premijera Antonisa Samarasa želi sve poduzeti da slaba biljka gospodarskog rasta ne bude ugušena osjetnim povećanjem cijena.

Početkom lipnja je ministrica turizma Olga Kefalogianni nedvosmisleno upozorila na opasnost rasta hotelskih cijena: proteklih kriznih godina je Grčka mogla sniziti cijene i postati konkurentna, kaže ona. Prema navodima grčkih medija i premijer Samaras je osobno intervenirao kod saveza turističkih poduzeća.

"Intervenciju premijera ne bih komentirao", kaže predsjednik SETE-a Andreadis. "Naša pozicija je da cijene regulira samo tržište". Dodaje da turističkom ponudom u Grčkoj ne vlada mali broj ponuđača koji bi mogli stvoriti kartel, nego veći broj međusobno konkurirajućih poduzeća. Osim toga nema se što prigovoriti kod odnosa cijene i usluge, kaže Andreadis, koji i sam ima skupi hotel na sjeveru Grčke.

Prema procjenama turističkih djelatnika na prvom mjestu po broju turista u Grčkoj će ove godine biti Nijemci s očekivanih 2,7 milijuna gostiju. Slijede Britanci te Rusi kojih je preko milijun prošle godine posjetilo Grčku. Rusi prosječno troše gotovo 100 eura dnevno, na veselje grčkih domaćina.

Kako će se na dolazak ruskih turista odraziti kriza u Ukrajini i devalvacija rublje? Glavni urednik gospodarskog portala capital.gr Nikos Chryssikopoulos smatra da bogate Ruse koji žele doći u Grčku neće omesti kriza, ali da bi se to moglo odraziti na masovni turizam. On zato očekuje da i ako dođe manje ruskih gostiju, zarada od njih neće biti manja.

Da Rusi ne bi izostali pobrinuo se i Savez grčkih turističkih poduzeća. “Kako bi nadoknadili inflaciju rublje ruskim ponuđačima turističkih putovanja morali smo dati popust”, kaže šef SETE-a Andreas Andreadis. Ta je gesta bila potrebna kao bi Grčka dugoročno osigurala svoj udio na tržištu, kaže on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU