EU / EKONOMIJA

Hiljade testamenata nevažeći širom Austrije?

Testament je nevažeći ako svjedoci nisu potpisani na istom dokumentu u kojem se nalazi posljednja želja.

04.08.2018. 10:29 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Presuda Višeg suda mogla bi ugroziti pravosnažnost hiljade testamenata u Austriji, jer je taj sud donio odluku da se testament smatra nevažećim ako svjedoci ne potpišu direktno ovaj dokument.

Odluka je donijeta usljed jednog spora oko nasljedstva u pokrajini Vorarlberg i mogla bi biti smjernica za cijelu Austriju, jer se brojni testamenti pišu na zasebnom papiru, i time bi bili nevažeći, piše portal Orf.at.

"Odluka je toliko dalekosežna da bi svaki notar i advokat, koji su sačinili testamente, trebalo da ih provjere i ubuduće paze da svjedoci direktno potpis polože na samom testamentu", rekao je advokat Martin Mennel koji je pozvao Viši sud na odluku.

Njegova štićenica je podnijela žalbu na testament koji je navodno predala prijateljica njene majke.

Prijateljica njene majke je pred smrt žene, u bolnici, zajedno s advokatom i sekretaricom, iznudila potpis na testament.

U prve dvije instance sudovi su smatrali da je testament važeći. Međutim Viši sud donio je drugačiju presudu i to na osnovu formalne greške, poništivši posljednju želju.

"Testament je nevažeći ako svjedoci nisu potpisani na istom dokumentu u kojem se nalazi posljednja želja", podvlači Viši sud u odluci.

Dodavanje potpisa na dodatnom papiru ne ispunjava potrebne uvjete. Tako je i bilo i u ovom slučaju, jer su se svjedoci potpisali na zasebnom papiru, koji nije bio povezan s testamentom.

PODIJELI:

TAGOVI:

#testamenti

#nevažeći

#Austrija

#EU

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU