Horizon 2020: Evropska komisija najavila 100 mil. eura za inovativne tvrtke

23.07.2014. 09:32 / Izvor: eKapija.ba
Horizon 2020: Evropska komisija najavila 100 mil. eura za inovativne tvrtke

Evropska komisija je u utorak najavila 100 miliona eura vrijedan instrument Brzi put do inovacija (Fast Track to Innovation - FTI) i pet nagrada za inovacije u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

Evropska komisija je u utorak najavila 100 miliona eura vrijedan instrument Brzi put do inovacija (Fast Track to Innovation - FTI) i pet nagrada za inovacije u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizon 2020 Evropske unije, koji je vrijedan 80 milijardi eura.  FTI instrument je usmjeren na podršku evropske ekonomije pružanjem potpore za inovativne tvrtke i organizacije da svojim dobrim idejama lakše prodiru na tržište. Nagrade se dodjeljuju za tehnološka dostignuća koja su od visoke društvene važnosti. Inicijative naglašavaju pokret za potporu inovacijama u Europi u sklopu prvog, dvogodišnjeg Horizon 2020 programa rada. Ova objava također potvrđuje 7 milijardi eura za pozive na Horizon 2020 tijekom 2015 i određuje rokove za podnošenje zahtjeva (MEMO/14/492).

Evropski komesar za istraživanje, inovacije i nauku Máire Geoghegan-Quinn je rekla: “Reakcije na prve pozive Horizon 2020 su bile ogromne, sa više od 17 hiljada podnešenih prijedloga. Impresionirana sam visokim rastom interesa za industriju, posebno od strane malih preduzeća. Tanas počinjemo sa pozivima za 2015 i uvjerena sam da će naići na podjednako jaku potražnju. FTI i nove nagrade će pružiti čak više mogućnosti za inovatore u Evropi. Sa ovim mjerama doprinosimo povećanju konkurentnosti Evrope i kreiranju rasta i radnih mjesta.”

Shema FTI će biti otvorena za prijave od januara 2015. Podržavat će male konzorcije od tri do pet organizacija sa jakim poslovnim učešćem čijim će poslovnim idejama trebati zadnji poticaj prije nego uđu na tržište. Otvoren je za ideje u svim oblastima tehnologije ili aplikacija i za sve pravne subjekte sa sjedištem u EU ili u zemlji pridruženoj programu Horizon 2020.

Natječaji za pet nagrada za tehnološka otkrića s velikim društvenim značajem će početi krajem ove i početkom 2015. godine. Nagrade u vrijednosti od 6 miliona eura obuhvataju tri različita tematska područja istraživanja: Zdravlje (Nagrada za smanjenje upotrebe antibiotika, nagrada za provjeru hrane) , Nagrada za zaštitu okoliša (za smanjenje onečišćenja zraka) i informacijsko i komunikacijske tehnologije (kolaborativno dijeljenje spektra, nagrada za optički prijenos). 

Ažurirani Radni program usvojen u utorak potvrđuje detalje poziva za 2015 koji su objavljeni prošloga decembra i određuje rokove za pozive (vidi  IP/13/1232). Mogućnosti za finansiranje u okviru Horizon 2020 se mogu vidjeti na portalu.

Odgovor na prve pozive Horizon 2020, koji su bili objavljeni u decembru, bio je velik, jer je do kraja juna poslano više od 17.000 prijedloga, gdje je potražnja bila devetostruka u odnosu na dostupnost sredstava. To je značajan porast u odnosu na prethodni 7. okvirni program i viši stepen konkurencije. Bio je značajno veći broj prijava iz industrije, sa poslovnim prijavama na “industrijsko vodstvo” i “društvene promjene”, koji su iznosili 44 posto ukupnih prijava. Pogotovo je snažno sudjelovanje malih i srednjih preduzeća, sa preko 5.500 prijava od strane MSP-a na pozive vezane za vodstvo i industrijske tehnologije, i blizu 2.700 prijava za finansiranje unutar novog MSP instrumenta vrijednog 3 milijarde eura, navode iz Evropske komisije.

Horizon 2020 je dosad najveći okvirni program Evropske unije za istraživanje i inovacije sa sedmogodišnjim budžetom od 80 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU