EU

Hrvatska: 3,88 milijuna kuna za kampove i druge smještajne objekte

20.08.2014. 14:10 / Izvor: seebiz.eu
Hrvatska: 3,88 milijuna kuna za kampove i druge smještajne objekte

Ministarstvo turizma (MINT) Hrvatske ove godine izdvaja 3,88 milijuna kuna za sufinanciranje 51 projekta koji pridonose razvoju i povećanju kvalitete kampova te drugih vrsta objekata za smještaj,

Ministarstvo turizma (MINT) Hrvatske ove godine izdvaja 3,88 milijuna kuna za sufinanciranje 51 projekta koji pridonose razvoju i povećanju kvalitete kampova te drugih vrsta objekata za smještaj, a gotovo 26 posto tih sredstava ili nešto malo više od milijun kuna izdvaja se za 13 kampova diljem Hrvatske.

To sufinanciranje Ministarstvo je, kako su danas izvijestili, odobrilo u sklopu više različitih mjera svog ovogodišnjeg programa dodjele bespovratnih potpora "Konkurentnost turističkog gospodarstva" ukupno 'teškog 26,65 milijuna kuna.

Jednom od mjera iz tog programa Ministarstvo ističe i važnost razvoja kamping ponude u kontinentalnoj Hrvatskoj te u zaleđu jadranskog priobalja, čemu dodaju i da se za kampiranje u unutrašnjosti zemlje bilježi sve veće zanimanje na tradicionalnim kamping tržištima poput Nizozemske, Francuske i Njemačke.

Naglašavaju da je razvoj kamping ponude i jedan od strateških ciljeva hrvatskog turizma, da kampovi u ukupnim smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj imaju 25 posto udjela i iskorištenost od oko 19 posto, a cilj je do 2020. povećati udio u smještajnim kapacitetima na 26 posto te iskorištenost na 23 posto.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra turizma Darko Lorencin da su kvaliteta lokacija hrvatskih kampova, prirodni resursi i njihova blizina emitivnim područjima osnovne komparativne prednosti kamping turizma, ali i temelj njegovog visokog rentnog prihoda.

Do 2020. Strategijom je predviđena izgradnja pet do sedam novih kampova srednje veličine te oko 50 malih obiteljskih kampova, pri čemu je poželjno da to budu tematizirani kampovi ('boutique', obiteljski, na seoskim gospodarstvima, ekološki, na kontinentu, uz nacionalne i parkove prirode i na otocima), a tome pridonosi i Ministarstvo izdvajanjem bepovratnih potpora projektima koji idu za tim ciljem, naglašava Lorencin.

Uz 13 kampova diljem Hrvatske, Ministarstvo s 240 tisuća kuna sufinancira i dva kamp odmorišta, u središnjoj Istri i Ogulinu pored jezera Sabljaci, jer je još prošle godine u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja iniciralo da se kamp odmorišta, osim u turističkim zonama kao što je bilo do sada, također otvaraju i u gradovima, manjim mjestima, uz prometnice i na drugim prikladnim lokacijama na kojima je prema prostornim planovima moguća gradnja takvih objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU