Hrvatska poslala Program ruralnog razvoja Europskoj komisiji

17.07.2014. 12:07 / Izvor: Business.hr
Hrvatska poslala Program ruralnog razvoja Europskoj komisiji

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. upućen je Europskoj komisiji na usvajanje, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. upućen je Europskoj komisiji na usvajanje, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon više od godinu i pol dana intenzivnog rada Ministarstva poljoprivrede na Programu ruralnog razvoja, taj je program službeno jučer, 16. srpnja, upućen na usvajanje Europskoj komisiji, navodi se u priopćenju.

"Ne zanosimo se idejom kako će ova verzija biti bezuvjetno prihvaćena, no trud i rad svih naših djelatnika, kao i komentari naših europskih kolega, daju nam za pravo vjerovati kako smo izradili dobar i kvalitetan program", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Program će u sljedećim mjesecima detaljno proučiti stručne službe Komisije te Hrvatskoj dostaviti svoje komentare, a na nama je da u skladu s njima Program podignemo na jednu višu razinu, naglašavaju iz Ministarstva.

Kako osim hrvatskog programa Europska komisija odobrava i programe ostalih zemalja članica (od kojih neke imaju i po dvadesetak regionalnih programa), prve komentare u Ministarstvu očekuju do kraja kolovoza.

Krajnji rok do kojeg Program mora biti prihvaćen je 15. siječnja 2015. godine.

Do tada će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja objaviti natječaje za nekoliko mjera Programa.

Prvo će ići natječaj za mjeru 5 - Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, iz kojeg se može financirati obnova velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniju.

Potom slijedi raspisivanje natječaja za mjeru 4 - Ulaganja u fizičku imovinu i to za podmjere 4.1 i 4.2, a nakon toga i za mjeru 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Od 2015. u provedbu će se uključiti i ostale mjere, ističu iz Ministarstva.

Napominju kako Ministarstvo sada očekuje složen posao izrade pravilnika o provedbi svih mjera/podmjera, koji će po izradi proći proceduru javne rasprave, a potom biti objavljeni u Narodnim novinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU