EU

Hrvatska u EU sa više nezaposlenih, većim javnim dugom...

Od ulaska Hrvatske u EU jedinu opipljivu korist imaju parlamentarci u Strazburu, koji mjesečno zarađuju osam hiljada evra - komentarišu hrvatski portali.

05.07.2014. 10:35 / Izvor: SRNA

Od ulaska Hrvatske u EU jedinu opipljivu korist imaju parlamentarci u Strazburu, koji mjesečno zarađuju osam hiljada evra - komentarišu hrvatski portali.

Sumirajući jednogodišnji staž Hrvatske u EU, analitičari ocjenjuju da je životni standard građana dodatno pogoršan i ukazuju da je "nestalo" još 35 hiljada radnih mjesta.

Sa brojem nezaposlenih konstantno rastu javni dug države i broj sudskih zaplijena, dok kamate na kredite nisu smanjene, ali je  zato smanjen kreditni rejting.

Jedine konkretne pozitivne stvari su to što Hrvatima  više ne treba pasoš za zemlje EU, kao  činjenica da mogu jeftinije da telefoniraju.

Tako 304 hiljade nezaposlenih, kao i veliki  broj onih sa malim primanjima,  koji ne idu na more (osim da sezonski rade), niti putuju po EU -  mogu da pričaju telefonom po manjim cijenama, konstatuju analitičari.

Vlast tvrdi da je Hrvatska  za godinu dana članstva više dobila iz evropskih fondova nego što je dala u blagajnu EU.

Potpredsjenik Vlade Hrvatske Branko Grčić izjavio je da su njegovi ljudi precizno utvrdili da je Hrvatska u plusu  310 miliona kuna.

Međutim, opozicija tvrdi da je Hrvatska, kada se podvuče crta pod godinu članstva, u minusu od čak milijardu i 200 miliona kuna.

Portali upozoravaju da  iz IPA fondova nije iskorišteno 85,8 odsto svih sredstava, već da je, trenutno, isplaćeno nešto manje od 40 odsto.

Ekonomisti se nadaju da će taj postotak rasti, jer će se sredstva isplaćivati ove, sljedeće i 2016. godine, ali ocjenjuju da sve to neće biti na zavidnom nivou.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU