EU / POLITIKA

Hrvatsku i ove godine čeka pad BDP-a

Predstavnici Svjetske banke navode kako je Hrvatska jedina zemlja od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a, ali se vide i prvi znakovi oporavka.

12.07.2014. 10:53 / Izvor: HRT

Predstavnici Svjetske banke navode kako je Hrvatska jedina zemlja od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a, ali se vide i prvi znakovi oporavka…

Od početka godine raste izvoz i industrijska proizvodnja, ali se u lipnju vide i znakovi smanjivanja nezaposlenosti koja nije posljedica turizma. Za iduću godinu predviđaju nam rast od najmanje 1 posto.

"Ima nekih pozitivnih elemenata koji daju nadu da će se sitacija dodatno popraviti do kraja godine i taj rast prenijeti u 2015. godinu. Međutim mi za ovu godinu procjenjujemo ipak nastavak recesijskih kretanja iako manji nego prethodnih godina", poručila je Sanja Madžarević Šujster, starija ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU