EU / EKONOMIJA

Italija: Odobren paket pomoći vrijedan 55 milijardi eura

Prema predviđanju Rima, privreda će biti smanjena najmanje za osam posto ove godine zbog pandemije virusa korona.

14.05.2020. 09:00 / Izvor: Agencije

Italijanska administracija odobrila je jučer dugo odgađani paket pomoći vrijedan 55 milijardi eura s ciljem pomoći firmama i porodicama da prevaziđu krizu izazvanu pandemijom virusa korona, rekao je premijer Giuseppe Conte.

Conte je prošlog mjeseca obećao da će predstaviti mjere, ali je neprestano ukazivao na nesuglasice unutar koalicije oko raznih aspekata dekreta koji sadrži 500 stranica.

"Radili smo na ovom dekretu svjesni toga da je zemlja u velikom problemu. U dekretu su preduslovi tako da ova faza ukidanja blokade već može da ponudi mogućnost ekonomskog i socijalnog oporavka", naglasio je Conte nakon sastanka administracije.

Prema predviđanju Rima, privreda će biti smanjena najmanje za osam posto ove godine zbog pandemije virusa korona.

Dekret za stimulans privrede, koji je uslijedio nakon prvobitnog paketa pomoći vrijednog 25 milijardi eura usvojenog u martu, sadrži mješavinu grantova i poreskih olakšica kako bi se pomoglo firmama da se izbore sa problemima.

Paket nudi i pomoć porodicama, uključujući subvencije za dječije vrtiće i inicijative za jačanje turističkog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU