EU / SVIJET

Jamstva za mlade: Europska unija pokrenula projekt "Youth Guarantee"

Preko 5 milijuna mladih Europljana je nezaposleno, zbog čega je Europska unija pokrenula projekt "Youth Guarantee" odnosno jamstava za mlade, javlja Europski parlament.

12.08.2014. 11:53 / Izvor: HRT

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. godine donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih te se on kontinuirano obilježava svake godine 12. kolovoza. Mladi su društvena skupina koju u Republici Hrvatskoj, prema Nacionalnom programu djelovanja za mlade, čine svi građani Republike Hrvatske u dobi od 15 do 29 godina.

Preko 5 milijuna mladih Europljana je nezaposleno, zbog čega je Europska unija pokrenula projekt "Youth Guarantee" odnosno jamstava za mlade, javlja Europski parlament.

Zastupnici su 26. veljače razgovarali s predstavnicima Komisije i Vijeća o provedbi programa u državama članicama, od kojih neke imaju iznimno visoku razinu nezaposlenosti mladih.

Jamstva za mlade su program kojim se želi osigurati da mladi ljudi koji imaju manje od 25 godina u roku od četiri mjeseca od kako su nezaposleni pronađu posao, nastave obrazovanje ili trening. Novac za program je osiguran na temelju nacionalnih proračuna na koje EU dodaje novac iz Europskog socijalnog fonda i šest milijardi eura vrijednog fonda za zapošljavanje mladih.

Za program se može prijaviti 20 država članica koje imaju visoku razinu nezaposlenosti – veću od 25 posto u najmanje jednoj regiji.

Kako kaže povjerenik za zapošljavanje László Andor, do sada je 19 zemalja predalo svoje nacionalne planove o tome kako će provesti program i iskoristiti novac. Jedino Ujedinjeno Kraljevstvo ima uvjete za sudjelovanje u programu, ali za sada nisu predali plan. Ostale zemlje nemaju uvjete.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU