EU

Juncker nominirao devet žena za novi sastav Evropske komisije

05.09.2014. 13:14 / Izvor: Fena
Juncker nominirao devet žena za novi sastav Evropske komisije

Novi predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, dobio je minimalno devet ženskih kandidata koliko je tražio za svoj tim koji broji 27 članova.

Novi predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, dobio je minimalno devet ženskih kandidata koliko je tražio za svoj tim koji broji 27 članova.

On je intervjuirao svih 27 nominiranih kandidata, ali njihovi položaj neće biti objavljeni najranije do utorka.

Svaka država članica ima komesara, i postoji suparništvo oko bitnih položaja. Britanija želi da njen kandidat Jonathan Hill dobije najvišu poziciju za ekonomiju u Evropskoj komisiji, prenosi BBC.

Prošlog je mjeseca Juncker tražio od vlada da nominiraju više žena u njegov tim.

U trijumfalističkoj objavi na Twitteru on piše: "Gotovo je. Obavio sam 27 intervjua u tri dana. Devet žena, u odnosu na ranijih četiri. Sretan sam što su u timu".

Evropski parlament naglasio je značaj osiguravanja adekvatne zastupljenosti žena u komisiji.

Parlament će u ovom mjesecu ispitivati svakog kandidata, a odobrenje poslanika je neophodno kako bi nova komisija preuzela dužnost.

Značajna imena među njima su bivši francuski ministar finansija Pierre Moscovici i bivši finski premijer Jyrki Katainen.

Među devet žena nalaze se Italijanka Federica Mogherini, buduća vanjskopolitička šefica EU, zvanično nazvana visoka predstavnica.

Brojka od devet kandidatkinja dostignuta je nakon što je Belgija nominirala Marianne Thyssen, političarku desnog centra, a Rumunija Corinu Cretu, s lijevog centra.

Punu listu objavila je novinska agencija Reuters - iako se nekoliko imena još može promijeniti ukoliko poslanici ne budu zadovoljni kandidatima.

Planirano je da nova komisija preuzme dužnost početkom novembra. Ona će smijeniti onu pod čelništvom Jose Manuela Barrosa.

Juncker, bivši luksemburški premijer i veteran desnog centra u srcu evropske politike, dobio je većinsku podršku čelnika vlada. Velika Britanija i Mađarska glasale su protiv njega.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU