EU/ SVIJET

Kriza u Ukrajini mogla bi imati ozbiljne posljedice po gospodarstvo

Kriza u Ukrajini mogla bi imati ozbiljne posljedice po gospodarstva drugih zemalja, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u danas objavljenom novinskom intervjuu.

12.05.2014. 12:38 / Izvor: Business.hr

Kriza u Ukrajini mogla bi imati ozbiljne posljedice po gospodarstva drugih zemalja, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u danas objavljenom novinskom intervjuu.

"Kriza u Ukrajini predstavlja opasnost koju je teško izmjeriti i rizik čijeg je širenja na druge zemlje teško prognozirati", kazala je Lagarde u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

"Unatoč tome, ona može imati ozbiljne ekonomske posljedice", naglasila je čelnica MMF-a.

Kao najveću je opasnost izdvojila utjecaj previranja u Ukrajini na međunarodnu trgovinu, izravna inozemna ulaganja, međunarodne kapitalne tokove i europsku opskrbu energijom.

Upozorila je također da 17 milijardi MMF-ovih kredita za Ukrajinu možda neće biti dovoljno.

"Ukrajina treba puno više od 17 milijardi dolara. Primjerice, treba bilateralnu pomoć iz inozemstva i financijsku pomoć drugih međunarodnih financijskih institucija", precizirala je, dodajući da međunarodna zajednica nema izbora.

"Ne možemo jednostavno reći da je situacija previše opasna da bismo u ovom trenutku davali novac", napomenula je Lagarde.

Čelnica MMF-a sastat će se sutra u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Svjetske banke, Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Međunarodne organizacije rada (ILO) kako bi razgovarali o stanju u gospodarstvu.

(Foto: theguardian.com)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU