EU

Lajčak: Reforme i europske integracije - jedini put za Srbiju

10.05.2014. 10:08 / Izvor: Fena
Lajčak: Reforme i europske integracije - jedini put za Srbiju

Šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak poručio je jučer u Beogradu da se imidž Srbije u Europi, zahvaljujući Vladi i institucijama, značajno poboljšao i da je sada red da to osjete i građani, a da su ekonomske reforme i europske integracije jedini put za to

Šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak poručio je jučer u Beogradu da se imidž Srbije u Europi, zahvaljujući Vladi i institucijama, značajno poboljšao i da je sada red da to osjete i građani, a da su ekonomske reforme i europske integracije jedini put za to.

"Parlamentarni izbori potvrdili su da građani podržavaju takav pravac", rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je podsjetio da je Slovačka snažno i u kontinuitetu podržavala eurointegracije Srbije i zahvalio se na tome, kao i na principijelnoj podršci njegove zemlje stavovima Srbije o Kosovu.

"A stav Srbije je da se kroz dijalog i neizbježne kompromise dođe do rješenja koje bi bilo obostrano prihvatljivo", rekao je Dačić, javio je Tanjug.

Dvojica ministara su se složila da su bilateralni odnosi iznimno dobri i ocijenila da postoji prostor da i ekonomska suradnja dostigne visoku razinu političkih odnosa.

Dačić je podsjetio da je obim vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje prošle godine iznosio pola milijarde eura i da to može biti i bolje, a Lajčak je rekao da su energetika i infrastruktura oblasti za koje su slovački gospodarstvenici najviše zainteresirani.

Dačić je, također, rekao da je Slovačka inicirala da na jesen bude održan sastanak zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana i dodao da će Srbija na tom sastanku sudjelovati.

Govoreći o slovačkim iskustvima i procesa eurointegracija, Lajčak je podsjetio da je njegova zemlja prije 15 godina važila za "crnu rupu" u Europi, a da sada važi za jednu od najuspješnijih.

"Srbija može iskoristiti slovačka iskustva. Drago mi je da je Srbija na dobrom putu, a Slovačka je tu da pomogne", rekao je Lajčak.

Napomenuvši da im je ovo peti susret od ponedjeljka, srpski ministar je naglasio da je Slovačka za Srbiju uvijek bila partner od posebne važnosti, Dačić je rekao da se zalaže za to da Srbiji prijateljske zemlje, koje je podržavaju, treba imati prednosti u suradnji.

"Mi smo ponekad čudni. Želimo da nas podržavaju, ljutimo se kad nas netko ne podržava, a kad trebamo dati posao nekome, onda se udvaramo drugima. Moramo sa svima surađivati, ali prijateljstvo ne znači: 'Samo vi nas podržavajte, a poslove ćemo davati drugima' ", naglasio je Dačić.

Lajčak nije imao značajnije primjedbe kada je riječ o poslovanju slovačkih tvrtki u Srbiji, ali je dodao da se zalaže za to da sve bude transparentno i fer.

Upitan bi li formiranje vojske Kosova moglo ugroziti pregovore Beograda i Prištine, Lajčak je podsjetio da je postizanje Briselskog sporazuma veoma važno, da je Dačić pokazao hrabrost, mudrost i odgovornost i da je riječ o odluci koja Srbiju vodi ka Europi.

"Važno je da se taj proces nastavi, a najbolje je da se pojedinačna pitanja razmatraju u okviru pregovora", dodao je Lajčak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU