EU/ EKONOMIJA

Lideri EU podržali paket od 540 milijardi eura za prevazilaženje krize

Dogovorili su i da se samit između EU i država Zapadnog Balkana održi 6. maja, kao što je prvobitno i planirano.

24.04.2020. 09:56 / Izvor: N1

Lideri država članica EU podržali su finansijski paket od 540 milijardi eura koji su dogovorili ministri Eurozone, a koji je namijenjen preduzećima i radnicima širom Evropske unije da lakše prođu kroz predstojeću ekonomsku krizu, rekao je nakon sastanaka šefova država i vlada EU predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"Tražili smo taj paket bude dostupan od 1. juna", rekao je on.

Naveo je i da je je dogovoreno uspostavljanje Fonda za oporavak, koji bi trebalo da bude "dovoljno veliki", uz ocjenu da je njegovo formiranje neophodno i hitno.

"Ovaj fond bi trebalo da bude usmjeren prema sektorima i geografskim dijelovima Evrope koji su najviše pogođeni predstojećom krizom", rekao je Michel.

On je dodao da je od Evropske komisije zatraženo da u te svrhe analizira potrebe zemalja članica i izađe sa prijedlogom koji je "proporcionalan izazovu pred kojim se EU nalazi", kao i da taj prijedlog bude usklađen sa višegodišnjim budžetom Unije.

"Dobrobit svake članice pojedinačno zavisi od dobrobiti cijele Unije", poručio je Charles Michel.

Šefovi država i vlada članica EU razgovarali su na video konferenciji o Mapi puta za postepeno ublažavanje mjera restrikcije kao i o zajedničkom ekonomskom odgovoru na posljedice pandemije korona virusa, naglašavajući da su zdravlje i bezbijednost građana na prvom mjestu.

"Dogovoreno je da nastavimo da pratimo situaciju, posebno zbog predstojećih ljetnjih odmora, kako bismo postepeno i koordinisano prešli na ublažavanje uvedenih mjera", rekao je Michel.

Osim mjera donijetih u okviru borbe protiv pandemije korona virusa, lideri država članica EU razgovarali su i o "ilegalnim naftnim bušotinama" u Kiparskim vodama i ponovili solidarnost sa Kiprom.

Dogovorili su i da se samit između EU i država Zapadnog Balkana održi 6. maja, kao što je prvobitno i planirano, ali da traje jedan dan i da bude održan putem video konferencijske veze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU