EU / POLITIKA

London upozorava EU da u Brexitu šteti svom financijskom sektoru

Michael Barnier poručio Londonu da u pregovorima ne može birati samo ono što mu odgovara.

29.05.2020. 11:41 / Izvor: HINA

Europske tvrtke bit će gubitnici ako Europska unija pokuša nametnuti ograničenja londonskim financijskim ustanovama jer neće imati pristup nekima od najlikvidnijih tržišta na svijetu, rekao je britanski ministar Michael Gove u četvrtak.

"Postoji tek nekoliko mjesta na svijetu gdje imate tako likvidno i široko tržište kapitala", Gove je rekao odboru za brexit gornjeg doma britanskog parlamenta.

"Ako bi EU sa svoje strane namjerno izabrao ograničiti pristup za naše financijske usluge na njihovom tržištu, gubitnici bi bili investitori u dionice EU kompanija koji ne bi mogli dobiti najbolju cijenu za bilo koju transakciju", rekao je Gove.

"Bio bi to novi primjer potencijalnog nanošenja štete samima sebi sa strane EU", rekao je, dodavši da su neka financijska pravila, na primjer bonusi, osmišljeni kako bi naudili Londonu.

Glavni britanski pregovarač David Frost rekao je da su neki "prilično teški" dokumenti razmijenjeni i da je na snazi konstruktivan proces.

"Ne vidimo zašto ovo treba dugo trajati, no nalazimo se u rukama EU-a sve dok to traje", rekao je Frost.

Michael Barnier poručio Londonu da u pregovorima ne može birati samo ono što mu odgovara.

Britanija mora biti realističnija ako želi postići dogovor o napuštanju jedinstvenog tržišta i carinske unije, rekao je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michael Barnier njemačkom radiju Deutschlandfunk u četvrtak.

"London bi trebao biti realističniji u nadolazećem periodu ako žele postići dogovor o uređenom povlačenju s jedinstvenog tržišta i carinske unije", rekao je, dodavši da su najteža područja ribarstvo te utvrđivanje jednakih tržišnih uvjeta i pravila.

"No nećemo napredovati u tome ako Britanija nastavi za sebe birati najbolje od oba svijeta", rekao je, dodavši da je postizanje dogovora do kraja ove godine "ekstremno teško, no i dalje moguće."

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

U tom periodu EU i Britanija trebaju dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini no obje strane su nedavno izvijestile da pregovori slabo napreduju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU