Loša vijest za bh. radnike: 30.000 Rumuna prijavilo se za posao u Njemačkoj

19.04.2020. 09:18 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Loša vijest za bh. radnike: 30.000 Rumuna prijavilo se za posao u Njemačkoj

Eurowings, koji je podružnica Lufthanse, saopćio je da je već prebacio više od 3.000 rumunskih radnika na sedam njemačkih aerodroma.

Niskobudžeska aviokompanija Eurowings saopćila je u četvrtak da se više od 30.000 ljudi prijavilo za vanredne letove iz Rumunije u Njemačku kako bi pomogli u sezoni žetve.

Njemačke farme teško su ovisne o istočnoevropskim radnicima u sijanju, obradi i žetvi usjeva, i pojavile su se brige da bi ograničenja uvedena nakon pandemije koronavirusa mogla zaustaviti dolazak te radne snage.

Eurowings, koji je podružnica Lufthanse, saopćio je da je već prebacio više od 3.000 rumunskih radnika na sedam njemačkih aerodroma i da je više od 100 novih letova planirano u narednim sedmicama.

U međuvremenu je nemački sedmičnik Der Spiegel javio da je 57-godišnji rumunski radnik na farmi koji je preminuo u jugozapadnoj Njemačkoj bio testiran pozitivno na COVID-29.

Vlasti nastoje ući u trag svima s kojima je preminuli, koji je doputovao u Njemačku 20. marta, bio u kontaktu, prenosi AP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU