EU

Mađarska traži pomoć Bruxellesa zbog embarga Rusije

12.09.2014. 14:55 / Izvor: Fena
Mađarska traži pomoć Bruxellesa zbog embarga Rusije

Mađarska kancelarija za poljoprivredu i regionalni razvoj (MVH) poručuje da evropski odbor za poljoprivredu bez odlaganja treba da se pozabavi pitanjem subvencija.

Mađarska je zatražila od Evropske unije da na dnevni red sastanka Specijalnog odbora za poljoprivredu stavi subvencije za voće i povrće, nakon što je Bruxelles ove nedjelje obustavio isplatu pomoći poljoprivrednicima koji su pogođeni ruskim embargom na uvoz voća i povrća iz EU.

Komesar EU za poljoprivredu Dačan Čološ najavio je ove nedjelje obustavu 125 miliona eura vrijedne pomoći poljoprivrednicima, navodeći da je Bruxelles primio sumnjive zahtjeve za naknadu štete iz zemalja članica Unije, koji nekoliko puta premašuju prosječan evropski izvoz u Rusiju, prenosi agencija MTI.

Mađarska kancelarija za poljoprivredu i regionalni razvoj (MVH) poručuje da evropski odbor za poljoprivredu bez odlaganja treba da se pozabavi pitanjem subvencija, da bi se osigurala transparentna i odgovorna raspodjela sredstava.

Budimpešta je prethodno već upozorila da je potrebna veća pomoć od planiranih 125 miliona eura.

MVH navodi da obim dosad primljenih zahtjeva za pomoć u Mađarskoj nije veliki i da je za subvencije apliciralo svega 226 izvoznika, prenosi Blic.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU