EU

Mađarski parlament usvojio zakon o pomoći vlasnicima deviznih kredita

Mađarski parlament usvojio je danas zakon kojim se vlasnicima deviznih kredita olakšava njihov povrat kroz poništavanje razlike u tečajevima pri isplati kredita i obračunu anuiteta.

05.07.2014. 11:25 / Izvor: seebiz.eu

Mađarski parlament usvojio je danas zakon kojim se vlasnicima deviznih kredita olakšava njihov povrat kroz poništavanje razlike u tečajevima pri isplati kredita i obračunu anuiteta.

Zakon se temelji na presudi Vrhovnog suda iz lipnja kojom je primjena različitih tečajeva proglašena nepravednom i zatražena je primjena službenog srednjeg tečaja središnje banke i za isplatu i za obračun rata kredita. Zakon je usvojen sa 184 glasa za, jednim protiv i dva suzdržana.

Poništavaju se i jednostrana povećanja naknada i naknada u ugovorima o kreditima osim ako ih banke u kratkom roku ne obrane na sudu. Rok za pokretanje sudskog postupka jest 90 do 120 dana od stupanja zakona na snagu.

Zakon pokriva ugovore o kreditima u inozemnim valutama potpisane nakon 1. svibnja 2004. a povrat preplaćenog novca vlasnicima kredita bit će uređen posebnim zakonom.

U središnjoj banci (NBH) procjenjuju da bi zakon mogao koštati mađarski financijski sektor 600 do 900 milijardi forinti (1,93 do 2,9 milijardi eura).

U NBH-u su za Reuters istaknuli da novi trošak neće predstavljati rizik za stabilnost bankarskog sustava, te da niti jedna banka u zemlji neće trebati značajnu injekciju kapitala.

Priznaju ipak da bi zakon u dugoročnoj perspektivi mogao promijeniti tržišnu poziciju pojedinih banaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU