EU

Mađarsko plinsko poslovanje E.ON-a vraća se u ruke države

28.09.2013. 09:27 / Izvor: Business.hr
Mađarsko plinsko poslovanje E.ON-a vraća se u ruke države

Mađarsko plinsko poslovanje njemačkog energetskog diva E.ON-a ponovo će 30. rujna prijeći u državne ruke, objavila je danas u razgovoru za javni radio Kossuth ministrica razvitka Zsuzsanna Nemeth.

Mađarsko plinsko poslovanje njemačkog energetskog diva E.ON-a ponovo će 30. rujna prijeći u državne ruke, objavila je danas u razgovoru za javni radio Kossuth ministrica razvitka Zsuzsanna Nemeth.

Nakon što se trgovinski i skladišni odjeli vrate u ruke države, vlada će moći pregovarati o cijenama i utjecati na uvoz prirodnog plina, dodala je ministrica Nemeth.

Dodala je da bi uskoro i državna energetska tvrtka MVM trebala poslovati na neprofitnoj osnovi.

U vladi smatraju da je ovogodišnje smanjenje cijena komunalnih usluga u interesu javnosti, te da bi predstojeća pojeftinjenja trebala ostati na snazi i u dugoročnoj perspektivi. Vlada je u siječnju smanjila cijene komunalnih usluga za kućanstva za 10 posto a u međuvremenu je najavila i dodatno smanjenje cijene grijanja u studenom.

Ministrica Nemeth je kazala da je u planu i uspostava pravnog okvira kojim će se regulirati pružanje komunalnih usluga malim potrošačima.

Prije tjedan dana premijer Viktor Orban objavio je da vlada pregovara o nacionalizaciji šest ili sedam komunalnih poduzeća u sklopu nastojanja da snizi cijene energije i podupre posustalo gospodarstvo.

"Ne mogu još otkriti o čemu je riječ ali kontinuirano pregovaramo o otkupu odnosno opetovanoj nacionalizaciji najmanje šest do sedam vrlo ozbiljnih poduzeća u tom sektoru (komunalnih usluga) koja su svojedobno privatizirana", kazao je Orban prošlog petka također u radijskom intervjuu.

Njegov glasnogovornik nije želio prošlog petka precizirati o kojim je poduzećima riječ ali glavni igrači u mađarskom sektoru komunalnih usluga prema Reutersu uključuju njemačke E.ON i RWE, francuske EDF... Nijedna od tih kompanija nije prošlog tjedna željela komentirati Orbanovu informaciju o otkupu.

Mađarski je premijer također kazao da bi odgovarajući prijedlog zakona mogao biti upućen u parlament u proljeće, iako nije jasno može li biti i prihvaćen prije izbora koji bi trebali biti održani u travnju ili svibnju.

Mađari po Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u usporedbi s primanjima. On podsjeća da su u SAD-u cijene energije otprilike za trećinu niže nego u Europi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU