Merkel dobila mobitel sa zaštitom od prisluškivanja

27.06.2014. 11:00 / Izvor: Fena
Merkel dobila mobitel sa zaštitom od prisluškivanja

Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je novi mobitel, zaštićen od prisluškivanja, godinu dana pošto je bivši zaposlenik američke NSA Edward Snowden otkrio veliku aferu prisluškivanja u kojoj je i kancelarka bila žrtva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je novi mobitel, zaštićen od prisluškivanja, godinu dana pošto je bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden otkrio veliku aferu prisluškivanja u kojoj je i kancelarka bila žrtva.

Kako piše Bild, Merkel je dobila novi mobitel BlackBerry Q10 opremljen "kripto-čipom" njemačke tvrtke Secusmart. Zaštita od prisluškivanja ima svoju cijenu, samo taj zaštitni čip košta 2.500 eura. Kako bi se uspostavila sigurna veza i kancelarkini sugovornici moraju imati mobitele s takvim čipovima.

Kancelarka je izabrala BlackBerry Q10, model s klasičnom tipkovnicom, iako joj je bio ponuđen i 'touch screen' BlackBerry Z30, dodaje Bild.

Merkel nije jedina državnica koja se oslanja na hardver i softver BlackBerryja. I američki predsjednik Barack Obama koristi se mobitelom te kanadske kompanije, prenosi Hina.

Foto: Getty Images

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU