EU

/ POLITIKA

Merkelova okuplja vodeće političke ličnosti iz BiH

Njemačka, kao vodeća evropska sila, već od jeseni ove godine planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju krize u BiH, a prvi korak u tom pravcu trebalo bi da se dogodi 28. avgusta na velikoj konferenciji o Z. Balkanu.

16.06.2014. 12:19 / Izvor: Nezavisne novine

Savezna Republika Njemačka, kao vodeća evropska sila, već od jeseni ove godine planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju krize u Bosni i Hercegovini, a prvi korak u tom pravcu trebalo bi da se dogodi 28. avgusta na velikoj konferenciji o zapadnom Balkanu.

Ovo je "Nezavisnim" potvrdilo više diplomatskih izvora iz Brisela i Sarajeva, koji navode da uopće nije slučajan ni nedavni dolazak u Sarajevo Franka Valtera Štajnmajera, njemačkog šefa diplomatije.

"Na velikoj konferenciji u zapadnom Balkanu 28. avgusta, koju organizuje Angela Merkel, njemačka kancelarka i jedna od najmoćnijih žena u svijetu politike, fokus će biti na BiH i situaciji u BiH. U tom kontekstu poziv mogu očekivati vodeće političke ličnosti iz Bosne i Hercegovine", rekao je jedan od naših izvora.

"Nezavisne" su od političkih stranaka pokušale dobiti zvaničnu potvrdu ove informacije, međutim niko od naših sagovornika nije mogao da govori o 28. avgustu, navodeći da još nisu dobili zvanične pozive.

Kao svojevrsni uvod u veliku konferenciju o zapadnom Balkanu može da se ocijeni i posjeta Aleksandra Vučića, premijera Srbije, zvaničnom Berlinu, što samo potvrđuje pojačani interes Njemačke za cijeli region, a to će biti naglašeno i na julskom sastanku u Dubrovniku, koji Merkelova, barem prema najavama, organizira sa šefovima država.

Kako god, i sam tajming velikog avgustovskog skupa čini se da je odabran u tempirano vrijeme, svega desetak dana pred početak zvanične izborne kampanje u BiH. Kakve će stoga biti poruke Angele Merkel i u kojem pravcu će se kretati najava pojačanog njemačkog angažmana u BiH - možemo samo pretpostavljati.

U samom sjedištu EU određeni događaji upravo nagovještavaju ovakav, "njemački scenarij". Takav utisak je stekao i Igor Davidović, ambasador pri bh. misiji u Briselu.

"Nakon intenzivnog angažmana Njemačke u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, stiče se utisak o većoj posvećenosti ove zemlje Bosni i Hercegovini", kaže Davidović.

Ono što je, pak, izvjesno jeste da niti jedan bh. zvaničnik i politički lider ne može očekivati olakšice i određene "političke kredite" u odnosu na vlastite obaveze. Drugim riječima, u diplomatskim krugovima već se uveliko priča da će se predstavnici ove evropske sile držati metoda uvjetovanja, koji oni u svojim diplomatskim kontaktima opisuju kao "fer uslovljavanje".

Neće, stoga, biti nikakvog odstupanja od ranije postavljenih uvjeta.

"Njemačka će svakako i dalje postavljati zahtjeve za napredak BiH", kaže naš diplomatski izvor, navodeći kako je izvjesno da ni za BiH ni za njene lidere neće biti olakšica u procesu napretka, odnosno proširenja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU