Mjere protiv stranog preuzimanja važnih kompanija

26.03.2020. 12:31 / Izvor: Agencije
Mjere protiv stranog preuzimanja važnih kompanija

Evropska komisija juče je objavila smjernice za jačanje nacionalne odbrane od preuzimanja kompanija iz inostranstva.

Lideri EU danas će podržati plan o odbrani kompanija iz sfere zdravstva, infrastrukture i ostalih strateških oblasti od neprijatljeskog preuzimanja iz inostranstva, navodi se u nacrtu zaključaka samita EU.

Kompanije čijim akcijama se trguje na berzama širom svijeta postale su lakše mete pošto su cijene akcija opale usljed pandemije virusa korona.

Proizvođači vakcina i ostale medicinske firme postali su ključni igrači u borbi protiv virusa, što je privuklo pažnju investitora.

Lideri 27 zemalja EU održaće video-konferenciju sa početkom u 16.00 časova da bi usaglasili "sve neophodne mjere zaštite strateške imovine i tehnologije od stranih investicija koje bi mogle da ugroze legitimne ciljeve javne politike", navodi se u nacrtu zaključaka.

Evropska komisija juče je objavila smjernice za jačanje nacionalne odbrane od preuzimanja kompanija iz inostranstva.

"Kao i u bilo kojoj krizi, kada je naša industrijska i korporativna imovina pod stresom, potrebno je da zaštitimo svoju bezbjednost i ekonomski suverenitet", rekla je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Među kompanijama koje treba da imaju posebnu zaštitu su one koje se bave zdravljem, biotehnologijom, medicinskim istraživanjima, kao i "infrastruktura koja je suštinska za našu bezbjednost i javni red", objavila je Komisija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU