EU

/ FONDOVI

Na raspolaganju 25,9 miliona eura za projekte iz ekologije, zdravstva...​

U Trebinju je danas zainteresovanim aplikantima predstavljen drugi poziv za podnošenje projektnih prijedloga za sredstva iz IPA programa.

21.09.2018. 14:12 / Izvor: SRNA

U Trebinju je danas zainteresovanim aplikantima predstavljen drugi poziv za podnošenje projektnih prijedloga za sredstva iz IPA programa prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore od 2014. do 2020. godine /Interreg/, čija je vrijednost 25,9 miliona eura.

Portparol Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz Siručić rekla je da će u okviru drugog poziva biti podržani projekti fokusirani na unapređenje usluga zdravstva i socijalne zaštite, očuvanje prirode, održivu energiju i energetsku efikasnost, razvoj turizma i očuvanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, te unapređenje poslovne klime i konkurentnosti.

Ona je istakla da prijavu na poziv mogu da podnesu nadležna ministarstva, lokalne samouprave, institucije na lokalnom i regionalnom nivou, razvojne agencije, civilni sektor i sva druga neprofitna tijela prema pravilama poziva.

"Učesnici imaju priliku da čuju iskustva učesnika program iz prvog poziva. Osim što to pomaže saradnju lokalnih zajednica u prekograničnom području, ovaj program je prilika i da se ojačaju sveukupni kapaciteti za korišćenje fondova EU", navela je Kavazova.

Član upravljačkog tijela programa Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore od 2014. do 2020. godine Stela Arneri rekla je da će tokom današnje konferencije u Trebinju biti predstavljene sve novosti drugog poziva koje će potencijalnim aplikantima olakšati posao prilikom podnošenja prijedloga svojih projekata.

"Očekujemo veliki broj kvalitetnih projekata, što pokazuje i ranije iskustvo, jer su na prvom pozivu bile 164 prijave, od kojih su izabrane 24, čije je provođenje u toku", navela je Arnerijeva.

Ona je pojasnila da su za finansiranje prihvatljivi i svi zainteresovani aplikanti sa područja Hercegovine, pozivajući ih da podnesu nove prijedloge projekata.

Svoje iskustvo tokom prvog poziva programa danas je učesnicima konferencije predstavio član Inovaciono-preduzetničkog centra "Tehnopolis" iz Nikšića Aleksandar Janičić, koji je rekao da je njihov projekat od donatora i svih učesnika ocijenjen kao vrlo uspješan.

On je pojasnio da su u njihovom projektu pod nazivom "Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja - Kod", bili uključeni i grad Zadar, Razvojna agencija zadarske županije "Zadra nova", "INTERA Tehnološki park" iz Mostara i "Bit centar" iz Tuzle.

"Osim predstavljanja našeg projekta, u Trebinje smo došli i da bismo dobili sve relevantne informacije o novom pozivu, kako bismo pisali nastavak projekta i naslonili se na rezultate koje smo postigli u okviru prvog poziva", pojasnio je Janičić.

Govoreći o iskustvu pisanja projekata za IPA program prekogranične saradnje, Janičić je istakao da je svaka aplikacija za ovu vrstu projekata veoma zahtjevna i da traži dosta rada i truda svih učesnika.

"Tokom stvaranja prijedloga i kasnije realizacije, mora da postoji dobra komunikacija svih učesnika i osmišljen proces pisanja, dok se kasnije treba suočiti sa izazovima same implementacije", poručio je Janičić.

Programsko područje drugog poziva obuhvata 109 opština i gradova u BiH i Brčko distrikt, 12 županija u Hrvatskoj i 10 opština u Crnoj Gori.

Konferenciju organizuju Direkcija za evropske integracije BiH, Agencija za regionalni razvoj Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske i Kancelarija za evropske integracije pri kancelariji premijera Crne Gore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU