Njemačka planira 7 milijardi za željeznice, čeka se dozvola EK

12.05.2020. 16:25 / Izvor: Nezavisne novine
Njemačka planira 7 milijardi za željeznice, čeka se dozvola EK

Prva tranša vladine finansijske injekcije, u vrijednosti od 4,5 milijardi eura, trebalo bi da bude realizovana u narednim sedmicama.

Njemačka planira da ubrizga u kompaniju Deutsche Bahn do 7,0 milijardi eura, u okviru paketa mjera za spasavanje državnog željezničkog operatera pogođenog korona krizom, pokazuje dokument u koji je uvid imala agencija Reuters.

Taj iznos bi pokrio više od polovine štete koju uzrokuje pad tražnje za putovanjima zbog pandemije, a koju u Deutsche Bahnu procjenjuju na između 11 i 13,5 milijardi eura do 2024, navodi se u prijedlogu te kompanije i njemačkih ministarstava finansija i saobraćaja za dodjelu pomoći.

Sektor putovanja je među najteže pogođenima globalnom pandemijom Covid-19.

Mada vozovi nisu stali u Njemačkoj, iz Deutsche Bahna kažu da broj putnika na dugim relacijama iznosi tek oko 10-15 odsto od uobičajenog nivoa.

Prva tranša vladine finansijske injekcije, u vrijednosti od 4,5 milijardi eura, trebalo bi da bude realizovana u narednim sedmicama, mada Evropska komisija tek treba da odobri ovaj prijedlog koji bi mogao da pokrene pitanje kršenja tržišne konkurencije u željezničkom sektoru u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU