EU

Njemačka podržava BiH na europskom putu i provedbi reformske agende

08.10.2015. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Njemačka podržava BiH na europskom putu i provedbi reformske agende

. Ministar Crnadak je naglasio interes Bosne i Hercegovine za jačanjem ekonomskih odnosa sa Njemačkom, koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u BiH.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 7. listopada 2015. godine na poziv ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tijekom susreta ministra Crnatka i ministra Steinmeira istaknuta je snažna potpora Njemačke Bosni i Hercegovini na europskom putu i provedbi reformske agende. Naglašeno je da je interes Njemačke postizanje trajne stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana kroz osiguranje europske perspektive za sve zemlje regije. Potvrđeno je njemačko opredjeljenje da pomogne BiH i regiji u ekonomskim i socijalnim reformama.

Ministar Crnadak je zahvalio je Njemačkoj i ministru Steinmeieru osobno na iznimno važnom angažmanu u pokretanju inicijative kojom je deblokiran proces europskih integracija BiH. Informirao je sugovornika o napretku postignutom u BiH posebice u posljednjih nekoliko mjeseci, istaknuvši da je Bosni i Hercegovini dana prilika da uhvati korak u procesu EU integracija koju ne smije propustiti. Istakao je veliku ulogu koju je Njemačka kroz Berlinski proces dala projektu infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima koji su obostrano ocijenjeni kao dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je naglasio interes Bosne i Hercegovine za jačanjem ekonomskih odnosa sa Njemačkom, koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u BiH. Informirao je da Vijeće ministara BiH aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme koje BiH mora provesti, imaju za cilj i povećanje investicija. Istakao je da je jedan od prioriteta rada MVP BiH u budućem periodu jačanje ekonomske diplomacije.

Ministar Crnadak je naglasio značaj pomoći koju Njemačka već godinama pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu suradnju, tehničku i financijsku. Dodao je da rezultati te suradnje doprinose unapređenju infrastrukture, razvitku energetskog sektora i poslovnog okružja, te jačanju demokratskih odnosa i pravne države u BiH.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, ministar Crnadak je naglasio da BiH poduzima sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica, a koje sadrže sigurnosnu i humanitarnu komponentu. Dodao je da je interes BiH da se pronađe zajedničko sveobuhvatno rješenje za krizu, te da će BiH, zajedno sa EU i svojim susjedima sudjelovati u radu Konferencije o istočnomediteranskim i zapadnobalkanskim rutama, koja će biti održana 8. listopada 2015. godine u Luxembourgu i na kojoj će se raspravljati o rastućim migrantskim tokovima sa Bliskog istoka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU