EU / POLITIKA

Njemačka smanjila broj krađa metala

U Njemačkoj se smanjuje broj krađa metala, ali rastu troškovi zbog tih krađa, saopštila su njemačka preduzeća koja od 2012. sarađuju u borbi protiv krađe metala.

17.08.2014. 18:54 / Izvor: EurActiv.rs

U Njemačkoj se smanjuje broj krađa metala, ali rastu troškovi zbog tih krađa, saopštila su njemačka preduzeća koja od 2012. sarađuju u borbi protiv krađe metala. Kako navode, troškovi krađa su od 2012. porasli na 58 miliona eura. Ta inicijativa koja okuplja njemačke kompanije u oblasti infrastrukture, trgovine metalima i prerade otpada, ipak se pokazala kao uspješna, a u planu je da se ovaj vid saradnje proširi i na druge zemlje.

 Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn i giganat za telekomunikacije i energetiku, Deutsche telekoma i RWE pokrenuli su prije dvije godine u Njemačkoj inicijativu za saradnju u borbi protiv krađe metala. Ta inicijativa sada okuplja različite velike privredne grupe i udruženja, uključujući preduzeća koja se bave trgovinom metalima i sirovinama i preradom otpada.

 Članovi te grupe su uspostavili sistem uzbunjivanja i razmjene informacije u vezi sa krađama. U slučaju krađe obavještavaju se i trgovci metalima i preduzeća za reciklažu čime se kradljivcima otežava prodaja ukradenog metala, navodi se u saopštenju.

 Mjere podrazumjevaju i obilježavanje metala kako bi bio bolje zaštićen i kako bi mu se lakše ušlo u trag u slučaju krađe.

 Od početka primjene tih mjera 1.500 osoba je uhapšeno.

 Njemačke kompanije smatraju da je njihova inicijativa vrlo uspješna i planiraju da ovu vrstu partnerstva prošire i na druge zemlje. U planu su već sastanci sa potencijalnim partnerima u Poljskoj i Austriji.

 Krađa metalnih predmeta, bilo da je riječ o šinama, kablovima, šahtovima pa i spomen-pločama, pogađa i zemlje Europske unije. Porastu broja krađa su u proteklih nekoliko godina pogodovali skok cijena metala, kao i sve veća nezaposlenost.

 Krađama su najviše izloženi zelježnica i telekomunikacioni sektor, pa su Europske željeznice 2012. tražile da se na nivou Europske unije reaguje zbog sve češćih krađa kablova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU