EU / SVIJET

Njemačka zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana

Njemačka, vodeće europsko gospodarstvo, našla se na udaru kritika partnera iz Europske unije zbog pristupa dužničkoj krizi u eurozoni i naglaska na fiskalnoj disciplini.

15.04.2014. 13:48 / Izvor: Business.hr

Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.

Ministarstvo rada objavilo je jučer da je preplavljeno prijavama zainteresiranih, osobito iz Španjolske i Mađarske, za program subvencioniranog osposobljavanja za zapošljavanje, te strukovno i profesionalno usavršavanje mladih iz ostalih europskih zemalja u njemačkim sektorima u kojima nedostaje radne snage.

"Trenutno ne možemo udovoljiti potražnji" za programom pod nazivom "Posao mog života", kazala je glasnogovornica ministarstva rada.

Njemačka, vodeće europsko gospodarstvo, našla se na udaru kritika partnera iz Europske unije zbog pristupa dužničkoj krizi u eurozoni i naglaska na fiskalnoj disciplini.

Berlin je odgovorio inicijativom za borbu protiv nezaposlenosti mladih kako bi pomogao „izgubljenoj generaciji" u potrazi za poslom i riješio nestašicu na vlastitom tržištu rada u sektorima kao što su skrb za starije i gastronomija.

Program je namijenjen građanima između 18 i 35 godina starosti i prvotno je trebao trajati do 2016., ali je naknadno produljen do 2018.

Sudionici programa dobivaju financijsku pomoć za pohađanje tečaja njemačkog u matičnoj zemlji i pomoć pri razgovorima za posao i selidbi u Njemačku radi posla.

Ukupno planirani iznos za tu inicijativu od 400 milijuna eura već je potrošen, uključujući i 48 milijuna eura za ovu godinu pa je na internetskoj stranici programa MobiPro-EU koji vodi Savezna agencija na rad (BAA) objavljeno da je obrada novih zahtjeva obustavljena.

Između siječnja 2013. i kraja ožujka 2014. interes za sudjelovanje u programu iskazalo je gotovo 9.000 mladih iz cijele Europske unije, navodi se. Većinu među njima čine mladi iz Španjolske koji su poslali gotovo 5.600 zahtjeva.

"To je puno više nego što smo očekivali", piše na stranici.

Iako je njemačka vlada osigurala dodatna sredstva, novi kandidati ne mogu biti primljeni, dodaje se na stranici www.thejobofmylife.de, uz napomenu da će aktualni sudionici programa i dalje primati obećane subvencije.

Potencijalni sudionici bit će tokom godine obaviješteni hoće li se postupak zaprimanja zahtjeva nastaviti, navodi se.

(Foto: lerablog.org)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU